Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кога какъв чай да пием

Кога какъв чай да пием

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Билков чай
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Препоръчано за теб:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.
Виж ››

Чаят е полезна напитка, особено през студените месеци, когато всички имат нужда от нещо затоплящо. Чаят не трябва да се пие на гладно, сутрин се хапва нещо преди първата глътка чай.

Не се пие чай, който е престоял повече от час след запарването му. Изключение се прави само за билковите чайове, но и те не трябва да се пият 6 часа след запарването, освен ако не се съхраняват на хладно. Черният и зеленият чай трябва да се пият веднага след запарването.

Зеленият чай се пие, когато имате нужда да се ободрите, а също така и ако искате да отслабнете и да се радвате на кадифено мека кожа. Зеленият чай намалява вредния холестерол и ускорява обмяната на веществата, което спомага за по-бързото изгаряне на мазнини.

Зеленият чай, както и черният, се препоръчват сутрин рано като заместители на кафе. Те съдържат вещества, които действат разсънващо на организма и могат с успех да заместят сутрешното ви кафе.

Малиновият чай и чаят от листа на дива ягода се пият, когато усетите, че настивате. Те са мощен лек срещу настинка и могат да ви помогнат да възвърнете гласа си, ако сте го изгубили през студените дни.

Чай каркаде

Чаят от мащерка и чаят от маточина се пият, когато чувствате, че нервната ви система е на прага на срив. Тези чайове, смесени с мед, ще ви дарят със спокойствие и трезва мисъл.

От билковите чайове рано сутрин е подходящо да пиете такъв чай, който ще ви събуди - такива са лайка, шипка, каркаде, чаят от горски плодове. Те зареждат тялото ви с витамини.

Вечер е добре да се пие чай, който действа отпускащо и ви настройва за сън. Такива чайове се правят от листа от вишни, листа от малина, жълт кантарион, маточина и сушен плод от ягода.

През зимата е добре да се пие чай от сушени листа от малина, плодове от шипка, горски плодове, касис, листа от коприва, жълт кантарион. Тези чайове ще ви стоплят и ще ви заредят с оптимизъм въпреки липсата на слънчева топлина и достатъчно светлина.

През лятото е добре да пиете чай от току-що набрани билки, това ще ви зареди с енергия за слънчевите дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest