Октопод
OctopusHobotnica

Октопод

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Октопод
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Октоподът /Octopus/ представлява морско мекотело, което има скъсено тяло и уста, оградена от осем пипала, снабдени с голямо количество смукала от вътрешната страна. Пипалата достигат дължина до 4 метра, а тялото може да достигне до тегло 100 кг.

Аквалангистите твърдят, че октоподите са умни, съвсем не кръвожадни и смели животни. Хранят се предимно с ракообразни, риба и морски животни. В някои определени случаи обаче, човекът трябва да се пази от тях, защото притежават клюн, който е пълен с отровна слюнка. Потенциално нараняване с този клюн може да бъде много опасно. Интересен факт при октоподите е, че имат три сърца.

Октоподите пълзят по дъното или плават, като изхвърлят мастилена течност с една единствена цел – защита. Обитават по-топлите морски води, не се срещат в Черно море. Познати са още от дълбока древност, защото южните народи са се хранели предимно с морска храна. В различните култури са запазени и до ден днешен изображения на октоподи върху керамични вази, делви, купи и различни предмети от бита.

Състав на октопода

Съставът на пресен октопод в 100 г е 16.2% белтъчини, 79% вода, 1.9% мазнини, 1% въглехидрати. В 100 г октопод се съдържат 86 калории. Октоподът е изключително богат на натрий, калий, желязо, йод, калций и фосфор. Освен това в него се съдържат мед, витамините В1, В2, пантотенова киселина, рибофлавин, пуринови основи и пикочна киселина.

Месото на изсушен октопод съдържа 17% вода, 76% белтъчини и около 3% мазнини. В него има екстрактни вещества, витамини и минерални соли.

Салата с октопод

Избор и съхранение на октопод

Октоподът е морски деликатес, който може да се открие в специализираните рибни магазини, както и някои по-големи хранителни вериги. Той се съхранява върху парченца лед. Ще познаете пресният екземпляр по светлите очи и уханието на океанска вода.

При закупуването на октопода се осведомете дали е почистен или не е. В случай, че си купите непочистен октопод, той трябва да се почисти и много внимателно да се отстрани торбичката с мастилена течност. Човката и очите му също се отстраняват.

Октопод в кулинарията

Ако октоподът се приготви правилно, той може да достави невероятно удоволствие на сетивата. Поради тази причина той е любима храна на много места по света, особено в Източна Азия и Средиземноморието. Готвачите от различни точки по света имат свои собствени начини за приготвяне на морския деликатес. В Гърция например бият октоподите в крайбрежните скали или дори ги пускат в центрофугата на пералнята. Освен това го сушат на слънце като пране. Гърците го консумират термично обработен, той е чудесно мезе за узото.

В Испания препоръчват октоподът да се потопи във вряща вода три пъти, след което да се свари в медна тенджера. Италианските готвачи варят октоподите с коркови тапи от бяло вино, а японците ги обтриват със сол и нарязват месото под най-различни ъгли. Всички тези методи са успешни, но много е важно октоподът да се вари на бавен огън.

Всички части от октопода могат да се консумират, с изключение на областта около устата, очите и вътрешностите. Октоподът може да се консумира маринован, пържен, задушен или варен. Той трябва да се измие отлично, след което да се начука много добре – така ще стане крехък при готвене.

Маринован октопод

Старите и по-големи октоподи изискват по-дълга термична обработка, докато по-малките октоподчета стават готови значително по-бързо. Преди задушаването на октопода може да го мариновате във вино, зехтин и подправки.

Ако октоподът се вари около 5 минути, месото остава по-жилаво, но е приятно за консумация. Когато е варен за толкова време е подходящ за салата и суши. За останалите кулинарни приложения е необходимо да се вари на слаб огън, между 40-50 минути за килограм. Редица кулинари препоръчват водата да се изхвърля по няколко пъти, за да се освободи месото от характерната миризма. Октоподът е подходящ за основни блюда и зелени салати.

Характерните средиземноморски рецепти препоръчват овкусяването му с много подправки и последващо задушаване с червено или бяло вино.

Ползи от октопод

Витамин В2, който се съдържа в месото на октопод играе много важна роля за състоянието на имунната система и зрението. Витамин В1 също е много ценен, защото без него въглехидратите в организма няма да се превърнат в енергия, а в мазнини.

Съдържащите се в октопода вещества нормализират обмяната на веществата, засилват потентността и имунитета, подпомагат по-бързото заздравяване на раните. Ниското съдържание на калории в месото на октопода го правят подходяща храна за спазващите диети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest