Глицин
GlycineGlicin

Глицин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Глицин

Глицинът представлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, която участва в състава на белтъците. Глицинът е най-малката аминокиселина, но за сметка на това е една от най-съществените аминокиселини, произвеждани от организма.

Използва се за създаване на мускулна тъкан и преобразуване на глюкозата в енергия. Глицинът участва в биосинтеза на различни метаболити в човешкото тяло.

Той е съставна част на креатина, на пуриновото ядро и взема участие в синтеза на нуклеиновите киселини. Доставя азот за синтеза на други аминокиселини.

Ползи от глицин

Несъмнено най-важната функция на глицин е създаването на мускулна тъкан и преобразуването на глюкозата в енергия. Той е от съществено значение и за поддържането на здрави централна нервна система и храносмилателна система.

В последните години се доказва, че благодарение на своето антиоксидантно действие глицинът предпазва от някои видове рак.

Глицинът се използва от организма за изграждането на нормални ДНК и РНК направления. Тази аминокиселина помага за предотвратяване на загубата на мускулна маса в тялото чрез повишаване нивата на креатин.

Мускули

Висока концентрация на глицин има не само в мускулите, но и в кожата и други съединителни тъкани. Почти 1/3 от колагена, който запазва съединителната тъкан и кожата в гъвкава форма, се състои от глицин. Без наличието на глицин тялото няма да може да поправя своите увредени тъкани, а кожата ще остане в застой.

Глицинът е аминокиселина от съществено значение за здравословното функциониране на храносмилателната система. Той подпомага синтеза на жлъчни киселини, използвани за смилане на мазнините.

Счита се за глюкогенна аминокиселина, което означава, че подпомага снабдяването на организма с глюкоза. Глицинът помага и за регулиране нивата на кръвната захар.

Добавките, съдържащи глицин, могат да бъдат полезни при състояния като хипогликемия, анемия и синдром на хроничната умора.

Глицинът е необходим за нормалното функциониране на централната нервна система. Изследвания сочат, че той може да инхибира невротрансмитери, които причиняват хиперактивност и маниакална депресия.

Когато е необходимо глицинът може да се преобразува в друг невротрансмитер – серин. Той може да бъде полезен в лечението на шизофрения.

Някои специалисти смятат, че глицинът може да играе много важна роля за поддържането на здравето на простатата. Смята се, че той може да предотвратява развитието на тумори и меланом. Като хранителна добавка глицинът има успокояващ и антидепресивен ефект.

Аминокиселина глицин

Източници на глицин

Източници на глицин са много храни, богати на протеинириба, месо, бобови растения и млечни продукти.

Прием на глицин

Хората в добро физическо състояние не се нуждаят от допълнителен прием на глицин под формата на хранителни добавки. При необходимост глицин се приема само под лекарски надзор.

Дефицит на глицин

Тялото може да синтезира достатъчно количество глицин, поради което вероятността от развитие на дефицит на глицин е много малка.

Именно затова глицинът спада към групата на неесенциалните /заменими киселини/, което означава, че той може да се синтезира и в тялото.

Вреди от глицин

Проучвания относно действието на глицин показват, че той няма токсични ефекти. Въпреки това, хора с бъбречни или чернодробни заболявания не бива да приемат големи количества аминокиселини, без да са се консултирали с лекар преди това. В противен случай може да се наблюдава нежелано усложнение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest