Гъба Булка
Blagva

Гъба Булка

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Гъби Булка
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Гъба Булка /Amanita caesarea/ представлява базидиева гъба, принадлежаща към род мухоморка и семейство Мухоморкови. У нас тя е известна с различни наименования. Българинът я знае като яйченик, булница, ченуша, царска гъба и др. Английското название на този вид гъба е Caesar`s mushroom, а немското - Kaiserling. В Русия я наричат Цезарский гриб, в Италия - Ovolo, а във Франция - Oronge. Разпространена е на много места по света, най-вече в Азия, Африка, Европа и Северна Америка.

Първоначално този вид има яйцевидна форма, като гуглата е покрита от бяла обвивка. С нарастване на шапчицата обаче тя се разкъсва. Младите гъбки се отличават с полукълбеста шапчица. С напредване на времето тя придобива плоска форма, като диаметърът и обикновено достига петнадесетина сантиметра. Булката се отличава и по цвета на нейната кожица - тя е обагрена в жълто или оранжево и блести. В някои случаи цветът ѝ е червеникав.

Пънчето на гъба булката е жълтеникаво, с цилиндрична форма, високо около десетина сантиметра. Жълти са още месото и пластинките на този вид гъба. Споровата маса се отличава с бял цвят.

История на гъба булка

Булката е от гъбите, които имат стара история. Този вид гъби са били познати на човечеството още през първото столетие. В средата на първи век прочутият император Клавдий обожавал да похапва от Amanita caesarea. Всъщност от тази негова слабост се възползвали и враговете му. Те подменили любимата гъба на владетеля с червени мухоморки, за да го отровят.

Така през 54 година владетелят починал. Той обаче не бил единственият сред императорите, които обожавал ястията, приготвени с вкусната гъба. Тя често присъствала на трапезата и на други господари. Ето защо, когато за пръв път италианският учен описва вида през осемнадесети век, той получава названието caesarea, което се превежда като царска.

Събиране на гъба булка

Гъбата Булка се среща в югоизточните предели на Европа. Тя е добре позната и на родните гъбари. Разпространена е най-вече в широколистни насаждения. Може да се види върху почва в дъбови гори, както и в смесени. Най-добре се развива на топли и сухи места, където може да бъде огряна от слънчевите лъчи. Сезонът за бране на булка стартира през месец май и приключва с настъпването на есента.

Гъбата булка трябва да се бере единствено от опитни гъбари, тъй като е много възможно да се сбърка с отровния си двойник червена мухоморка. Трябва много добре да се познават разликите между двата вида гъби. При булката пластинките са жълтеникави, докато при червената мухоморка те са оцветени в бяло. При Amanita caesarea долната част на общото покривало не е прираснало към пънчето, докато при Amanita muscaria този елемент е плътно прираснал към пънчето на гъбата.

Има и други разлики - при Amanita caesarea горната част на общото покривало остава във вид на различни по форма и размери парцалчета, които също така са хаотично разположени едно спрямо друго. Докато при червената мухоморка тези своеобразни парцалчета са многобройни и малки. Те изглеждат по еднакъв начин и сякаш са подредени.

Съществува също така разлика в обагрянето на гуглите на двата вида. При булката тя е червеникава, често смесена с жълти нюанси. При червената мухоморка пък тази част е обагрена в наситено червен цвят. При различаването на Amanita caesarea и Amanita muscaria е от значение и къде ще срещнете гъбата. Първата вирее единствено в сред широколистни дървета, докато нейната двойничка може да се види в иглолистни дървета.

Приготвяне на булка

Пържена булка

Както вече разбрахме, месото на Amanita caesarea притежава жълт цвят. То се отличава с приятно характерно ухание, а освен това е много апетитно. Според някои гастрономи месото на гъба булка притежава орехов вкус. По тези причини от много векове присъства в кулинарията. Консумира се пържена, печена, панирана, сушена и маринована. Овкусява се с дафинов лист, магданоз, индийско орехче, черен пипер, естрагон, розмарин, мащерка, чесън, майорана и др.

Предлагаме ви рецепта за панирани булки, която е изключително лесно за приготвяне.

Необходими продукти: 600 г гъби булка, 4 яйца, 4 супени лъжици брашно, 250 мл бира, зехтин, черен пипер, червен пипер, майорана, босилек, сол

Начин на приготвяне:

Гъбите Булка се почистват и измиват, след което се нарязват на едри късове. След това идва ред на панировката. За целта разбиваме яйцата и ги смесваме с брашното и бирата. Слагаме и всички подправки, след което хубаво разбъркваме. Наситнените гъби се топват в сместа и се пържат в загрята мазнина. Когато придобият златист цвят се отстраняват от огъня. По желание се гарнират със свежа салата от краставици, домати, репички, царевица и маслини.

Ползи от гъба булка

От незапомнени времена гъбите са истинско природно съкровище. Похапването на гъба булка се отразява чудесно на нашето умствено и физическо развитие. Тя съдържа протеини, които са важен източник на енергия. В гъбите се съдържат още полезни минерали и витамини В, РР и D, от които тялото ни силно се нуждае.

Консумацията на гъба булка действа общоукрепващо и подсилващо на имунната система, така че е особено препоръчителна през студените месеци, когато сме най-податливи на различни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес