Особености на тайландската кухня
Characteristics of Thai Cuisine
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Особености на тайландската кухня

Особености на тайландската кухня

Тайландски Ястия
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Тайландската кухня е вид азиатска кухня, която е традиционно известна с екзотичния си вкус на пикантни подправки, комбинирани със сладко и солено.

Няколко вкуса доминират в ястията на тази екстравагантна кухня – кисел, сладък, горчив, солен и лютив, който е над останалите. Магията на тайландското ястие е в перфектното и равномерно комбиниране на тези вкусове.

Най-използваните съставки в тайландската кухня са нам пла (ароматен рибен сос) и ка-пее, което всъщност е натурален пастет от скариди.

Що се отнася до подправките, специфичен почерк за екзотичните ястия в Тайланд, имат листата на кафир лайм, които се използват в супи и като съставка за къри. Самото къри често се комбинира и с чесън, джинджифил и лимонена трева, смесени с различни люти подправки.

Тайландски Спагети

Оризът в тайландската кухня е като хляба и картофите в европейските кухни. Той неутрализира вкусовете и “омекотява” лютивината на ястията.

Има два разпространени сорта, които се използват: бял и отделящ се на зрънца (Кхао Съау), който е любим на жителите на централната и южна част на страната; и жълт и лепкав (Кхао Ниау), който е предпочитан от тайландците в северните и североизточните райони.

Спагетите са визитната картичка на Тайланд. Дори най-заклетите фенове на пастата - италианците, признават превъзходния вкус на този тайландски продукт.

За разлика от познатите ни тестени изделия, в Тайланд с популярност се ползват тънките и дебелите оризови спагети, които са основа за кулинарните шедьоври на местните готвачи.

Тайландските трапези изобилстват и с разнообразна морска и сладководна риба, скариди, стриди, калмари, раци. Морските дарове се приготвят предимно на пара, върху въглища или се варят.

Тайландски Омлет

Освен тези вкусотии обаче, екзотичната кухня обича да включва и различни насекоми в своите ястия. Най-често срещани са червеите, бръмбарите и скакалците, които местните хора похапват като лека закуска. Тайландската кухня е изключително богата на закуски - малки парченца храна, в случая цели насекоми, се пекат под формата на шишчета на всеки ъгъл.

Тайландците пият чай, сок, кафе, вода и всички останали напитки в прозрачни пликчета. Това е и нещото, което учудва най-много европейските туристи. Освен това, натуралните плодови сокове обикновено са посолени, което също може да се окаже неприятна изненада за мнозина.

Това се дължи на факта, че горещият и влажен климат в Тайланд кара хората да измислят иновативни начини как най-бързо да се снабдят с необходимите дози витамин С, сол, вода и глюкоза.

Ако сте почитатели на тайландската кухня, предлагаме ви няколко невероятни рецепти: Тайландска чорба от свинско, Пилешки крилца по тайландски, Тайландски омлет, Тайландски кокосов пудинг, Печено пиле по тайландски и Тайландски рибни кюфтенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest