Изборът на здравословна храна е само половината от пътя за правилното хранене.
Начинът и времето на приготвянето ѝ могат да доведат до големи разлики в това как тялото я оползотворява.
Има няколко прости промени, които могат да подобрят хранителния потенциал на всички ястия.
Ядки, семена, зърна, бобови растения
Необходимо условие за активиране на полезните съставки в тези храни е предварителното накисване. То ги прави лесни за храносмилане от тялото и му помага да абсорбира повечето от хранителните вещества, които се съдържат в тях.
За оптимални резултати поставете избраната култура в стъклена или керамична купа и я покрийте с двойно количество на обема ѝ вода. Покрийте отгоре и оставете в продължение на 8-12 часа или за едно денонощие. Преди употреба се изплаква добре. Ако няма да използвате активираната храна веднага, то тя може да се съхранява до три дни във водата в хладилника.
Някои от видовете ядки и семена не се нуждаят от предварително накисване. Те включват бразилски орехи, макадамия, кедрови ядки, коноп и шамфъстък. Кашуто се нуждае само 2-3 часа, за да активира всичките си качества.
Бобът и бобови растения пък имат нужда от максималното време – от 12 до 24 часа. Зърната като амарант, елда и киноа трябва да се накиснат заедно с няколко капки киселина като лимонов сок или ябълков оцет, за да разкрият максималния си потенциал.
Зеленчуци
Повечето зеленчуци трябва да се консумират сурови - най-вече броколито и кресонът. При нагряване важните ензими в тях се повреждат. Силата на полезните противоракови съединения, наречени глюкозинолати, се намалява. Поради това е добре да се консумират сурови в салата или леко задушени. По този начин всичките им съставки постъпват в организма непокътнати. Същото важи и за зелето. Подправено с малко изцеден лимонов сок, то повишава усвояването на калций и желязо.
Чесън
Спрете да добавяте чесъна в началото на готвенето. Вместо това го пригответе 10 минути преди да ви бъде необходим и го добавете в самия край на готвенето. Топлината има способността да намалява количеството на удължаващия живота в него елемент алицин. Най-добър е за консумация суров или леко сварен. Същото важи и за лука.
Белене
Правила има и при беленето. Добре е зеленчуците да се консумират небелени, освен ако в кората им няма нитрати. В тази на патладжана има защитни антиоксиданти, а зелената кожа на краставиците е пълна със силиций, необходим за здрава коса и нокти. Кожите на тиквичките пък са богати на лутеин и зеаксантин, които защитават и пази очите ни.
За да увеличите абсорбция си на мастноразтворими витамини като бета-каротин, яжте зеленчуците с малко масло.
Извън сезона на пресните плодове и зеленчуци е добре да заложим на замразените продукти. Най-полезни са замразените веднага след бране. Те съдържат в себе си повече хранителни вещества, отколкото някои от пресни опции, за които не се знае откъде идват.
Коментари