Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Уловете вкуса на офиката с тези 3 рецепти

Уловете вкуса на офиката с тези 3 рецепти

3 от 3 Снимки

Сладко от офика


Необходими продукти: 1 200 г плод от офика, 1 200 г захар, 550 мл вода.

Начин на приготвяне: Измийте зърната от офиката добре и ги накиснете в студена вода за 24 часа. През това време обаче сменете водата 3-4 пъти, за да може да изтече горчилката на плодчетата. След като мине необходимото време, изхвърлете водата и сложете на котлона чиста.

Когато тя кипне, изсипете вътре офиката и я варете 10 мин. Прецедете я. От предвидената в рецептата вода и захарта се приготвя захарен сироп, с който се заливат плодовете и се варят отново 10 мин.

Оставя се така за 12 часа, плодовете се изваждат с помощта на решетеста лъжица (не се изхвърлят) и останалия сироп се вари до сгъстяване. После към него се добавят плодовете, всичко се разбърква, сипва се в буркани, затварят се херметически с капачки и се оставят да изстиват.

Офиката, позната и като дървото на късмета, е позната на човешкия род от далечна древност. Освен нейния атрактивен вид хората са опознали и целебните свойства на плодовете му, които дори и днес се използват за профилактично лечение на редица заболявания.

Известна още като калина, офиката се е радва отдавна на широка популярност в Русия и в страната векове наред концентрират наситения вкус на тези плодчета в различни рецепти.

В галерията горе може да разберете как и какво можете да приготвите от офика, за да се радвате на здраве и дълголетие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати