Копривата е сред онези листни зеленчуци, които са изключително богати на желязо, много витамини и куп други полезни вещества. Специалистите препоръчват редовната ѝ консумация, като тя намира дори широко приложение във фармацията и служи за профилактика и лечение на редица здравословни проблеми.
Много домакини обаче, особено по-неопитните, си задават въпроса как да си наберат коприва, така че тя да не ги опари, как да я избират и не на последно място как и какво да приготвят с копривата. Ето защо тук ще се опитаме да отговорим на всички подобни въпроси:
- Коприва се среща на много места в цяла България, но избирайте да берете полезния зеленчук само от екологично чисти райони, далеч от натоварени пътища;
- Най-хубавата и полезна коприва е тази, която е около 3- 4 см., преди още да е прорасла. Такава ще намерите през месец март и април. Именно младата коприва има най-богато съдържание на силициева, кехлибарена и мравчена киселина;
- Брането на копривата става задължително с ръкавици. За да може растенията да продължават да растат е добре да берете само връхчетата, така че да има възможност да се появят нови листенца;
- Набраната коприва се накисва за 10-15 минути в студена вода, за да може да паднат песъчинките, след което се измива старателно. За тази цел е най-добре да разполагате с центрофуга за листни зеленчуци, а ако нямате такава можете да си послужите с гевгир;
- Когато копривата е измита, тя се бланшира за 4-5 минути, след което отново се отцежда. След бланширането ѝ спокойно можете да докосвате листенцата без риск те да Ви опарят;
- На практика с коприва можете да си приготвите абсолютно всичко, но най-често с нея се правят копривени супи и копривени яхнии. Можете да си направите кюфтета от коприва, бъркани яйца с коприва и всякакви гарнитури, които ще пасват както на постни ястия, така и на месни;
- Консумацията на коприва, независимо под каква форма, действа изключително добре за регулиране дейността на храносмилателната система, укрепва имунната система и се използва като профилактично средство при проблеми с жлъчката и черния дроб.
Коментари