gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни с високо съдържание на захар

Храни с високо съдържание на захар

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1275k
Захари
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра-10%
Препоръчано за теб:
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра
48.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Захарта е вид въглехидрат, естествено съдържаща се в плодовете, зеленчуците, бобовите растения, за разлика от рафинирана или преработена захар.

Захарите се разделят три големи големи, както следва: монозахариди, дизахариди и полизахариди. Към групата на монозахаридите се отнасят глюкоза, фруктоза, галактоза. Към дизахаридите се отнасят захароза, лактоза и малтоза. А към полизахаридите се отнасят нишесте, гликоген и целулоза.

Световната здравна организация препоръчва приема на само 5% захар дневно. Препоръчва се от 4 до 6 години децата да не приемат повече от 19 грама захар (5 бучки захар), а деца на възраст между 7 и 10-годишна възраст - до 24 грама (6 бучки захар).

Повечето от зеленчуците и плодовете, сладкишите, боба и ориза съдържат хранителни вещества с естествено съдържание на захар. Ето и кои са храните с най-много естествена захар.

1. Плодове

Грозде

Гроздето съдържа най-много плодова захар. В структурата на мандарината и мангото има около 12 г захар. Пресните кайсии са с 9 г захароза на половин чаша, а в ананаса е около 8 г.

2. Зеленчуци

1 чаша бяло царевично или захарно цвекло се съдържа 14 г захароза. Нишестените зеленчуци са с високо съдържание на захар. Нивото на захарта в картофеното нишесте е много висока. В допълнение 1 чаша варен грах съдържа 8 грама захароза. 1 чаша замразен нарязан спанак съдържа по-малко от 0.5 г. По същия начин броколи, аспержи също включват малко количество захар.

Сироп от агаве

3. Зърнени храни

Повечето храни на зърнена основа са богати на захар, както и на част от захароза. Например 1 чаша сварен ориз съдържа 0.7 г захароза, а в 1 ч.ч. паста се съдържа 0.1 г.

4. Нектар от агаве

Агаве е известно растение, което се използва за производство на подсладена текила. Размерът на захар в 100 г нектар от агаве е 71 г.

5. Мед

Сушени плодове

Той е като естествен антибиотик, който съдържа витамини и минерали. Размерът на захар, която се съдържа в 100 г мед, е 82 г.

6. Кленов сироп

Укрепва имунната система, успокоява кожата и рани в стомаха. Размерът на захар, който се съдържа в 100 г кленов сироп, е 60 г.

7. Фурми

Използват се в целия свят в производството на бисквити, богати на протеин, фибри и захар. Захарта в 100 г фурми е 66 г и е изключително полезна от гледна точка на здравето.

8. Канела

Регулатор на кръвната захар, особено за хора с диабет. Количеството на захар, която се съдържа в 100 г, е само 2 г.

9. Сушени сливи

Отличен източник на витамини, минерали и фибри. Изключително полезни за решаване на проблеми като запек. Размерът на захар в 100 г сушени сливи е 38 г.

10. Други храни с високо съдържание на захар

Грозде: 1 опаковка - 45 г захар

Сушени кайсии: 1 опаковка - 45 г

Сушени смокини: 1 опаковка - 37 г

Хляб: 1 филийка - 0.5 г

Боб: 1 опаковка - 0, 5 г

Броколи, гъби, печени сладки картофи, краставици - 1 чаша - 0.5 г

Бадеми, фъстъци, кашу - 1 чаша - 0.2 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest