2. Задушена треска с летни зеленчуци
Необходими продукти
700 г млади картофи
350 г дребни лукчете, обелени
5 с.л. зехтин
2 и 1/2 с.л. лимонов сок
24 стръка аспержи
150 г заквасена сметана
1-2 с.л. каперси
250 г чери домати, разполовени
1 бучка масло
За рибата
6 бр. филета по 170 г, от прясна треска, без кожа
брашно, смесено с малко сол и черен пипер, за овалване
2-3 с.л. зехтин
1 бучка масло
Начин на приготвяне
Сварете картофите цели в подсолена вода за около 20 мин. После ги отцедете и разполовете. Смесете зехтина с лимоновия сок и полейте картофите. Бланширайте лукчетата за 7-8 мин. и после ги отцедете.
Почистете аспержите потопете ги в съд с вряща вода за 2-3 мин., след което ги потопете с ледено студена вода, за да спрете готвенето. Смесете сметаната с каперсите. Набрашнете филетата риба откъм страната на кожата.
Загрейте зехтина в тиган и запържете рибата с набрашнената страна надолу за 5-6 мин., докато стане златиста. След това я обърнете и добавете бучка масло. Поливайте рибата с мазнината и гответе още 2-3 мин.
Докато рибата се приготвя, в друг съд сложете бучка масло и сотирайте лукчетата, докато станат златисти. Добавете чери доматите и аспержите, за да ги затоплите и подправете със сол и черен пипер.
Добавете зеленчуците към картофите и разбъркайте. Разпределете зеленчуците в чинии, полейте ги със сметаната с каперси. Отгоре сложете по едно рибно филе и сервирайте. Ястието е достатъчно за 6 порции.