Супа Мисо - здравословна ли е?
Miso supa - da li je zdrava?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Супа Мисо - здравословна ли е?

Супа Мисо - здравословна ли е?

Мисо супа
Снимка: Митко Джорджев
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Яжте в японски ресторант и най-вероятно ще получите купа с Мисо супа с вашата храна. Тази гореща супа смесва японски бульон, наречен даши, в който се разтварят ферментирала бобова паста, парченца тофу, нарязан лук и понякога водорасли. Мисо супата е нискокалорична храна за повечето хора, но е с високо съдържание на натрий, така че не прекалявайте с нея.

Основна хранителна стойност на Мисо супата

1 чаша супа Мисо съдържа 66 калории. Тази стойност не е достатъчна за пълноценно хранене в повечето случаи, дори ако следвате диета, ограничена от калории, въпреки че Мисо супата може да бъде ястие, служещо като част от обяд или вечеря. Тази супа е с ниско съдържание на мазнини - 1 грам на порция. Помага да запазите приема на мазнини от 20 до 35 процента от калориите във вашия дневен план за хранене. Една порция супа Мисо съдържа и 5 грама въглехидрати, 1 грам фибри и 2 грама протеини.

Захар в Мисо супата

Мисо супа

Една порция супа Мисо съдържа 4 грама захар. Това може да не изглежда много, но допринася за средната дневна консумация от 22.2 г захар на ден, консумирани от американците. Избягвайте поглъщането на повече от 25 до 37.8 грама захар на ден, за да избегнете натрупване на тегло, развиване на сърдечни заболявания и др.

Ползи от Мисо супата

Супа Мисо

Включването на Мисо супа в диетата ви може да ви помогне да отслабнете. Водните водорасли, които често се използват, причиняват загуба на тегло от 5 до 10% при проучвания при животни, благодарение на съставка във водораслите, наречена фукоксантин, който оказва влияние върху коремната мастна тъкан. Докато са необходими още проучвания, за да се потвърди, че тези констатации ще се трансформират в борба с мазнините при хората, изследователите, които представиха резултатите от проучването си на националното заседание на Американското химическо дружество през 2006 г., отбелязват, че ще трябва да ядете доста морски водорасли ежедневно, за да причинят ефективна загуба на тегло.

Здравни съображения при консумация на Мисо супа

Мисо

Помислете за последиците за здравето от включването на супата Мисо в храненето, ако имате сърдечно заболяване или високо кръвно налягане. Една порция супа съдържа 630 мг натрий, значителна част от препоръчителната граница на Американската сърдечна асоциация от 1500 мг на ден. Докато центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ отбелязват, че здрави американци могат безопасно да консумират до 2300 mg натрий на ден, American Heart Association препоръчва на всеки да запази приема си на по-ниска стойност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest