gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при избор на сокоизтисквачка

Съвети при избор на сокоизтисквачка

Съвети при избор на сокоизтисквачка
Органайзер за хладилник - 4.85л-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
5.00 лв.
Виж ››

Съществуват различни видове сокоизстисквачки - от простите ръчни до скъпите хайтек модели. За да изберете каква да си купите, е важно да разберете принципа им на действие.

Преса за цитруси - Това е най-простият тип сокоизстисквачка. Може да бъде ръчна и механична. Има въртящ се пластмасов оребрен конус, в който се притискат разрязаните на половина плодове, за да се отдели сокът им. Подходяща е само за портокали, лимони, лайм и грейпфрути.

Съвети при избор на сокоизтисквачка

Ценрофугираща сокоизстисквачка - Плодовете и зеленчуците се поставят в бързо въртяща се кошница, в която има ренде или плосък нож. Центробежните сили допринасят за настъргването им, а след това ги притискат към цедка, през която сокът се прецежда и се събира в кана.

В тези уреди не могат да се обработват меки плодове, например банани или ягоди, както и зелени подправки и листни зеленчуци (магданоз, спанак и т. н.), защото растителният пулп маже да задръсти механичните части. Този тип сокоизстисквачки са най-популярни. Те произвеждат по-малко сок от смилащите, но са доста по-евтини.

Смилаща сокоизстисквачка - В тях механизъм, който премазва суровината на паста, раздробява фибрите и разкъсва стените на растителните клетки. Благодарение на това суровината се изцежда максимално и се отделя напълно сух остатък. Сокът е много по-богат на фибри, ензими и витамини. Тези уреди са удобни и за приготвянето на детска храна, като гъстотата на сока може да се регулира чрез различни по големина цедки. В тях могат да се обработват пресни билки и листни зеленчуци. Качеството им е по-добро, но и цената им е по-висока.

Какво трябва да имаме предвид при избора на сокоизстисквачка?

Съвети при избор на сокоизтисквачка

- Уредът трябва да се разглобява и мие лесно, най-добре е частите му да са пригодени за съдомиялна машина.

- Добре е да има отделен съд за сока и контейнер за остатъците от плодовете и зеленчуците, които могат да се използват за готвене.

- Каната за сока трябва да е стъклена, защото пластмасовата се оцветява и лесно поема миризмата на по-ароматните сокове.

- Високата скорост не е предимство при сокоизстисквачките. Тя позволява в сока да влезе повече въздух, което довежда до бързата му оксидация. Този сок се разваля бързо - трябва да се пие веднага. Центофугиращите сокоизстисквачки са по-бързи, докато при смилащите процесът е по-бавен и произведеният сок е пo-траен и здравословен.

- Някои от тези уреди са доста шумни, така че тествайте в магазина моделите, на които сте се спрели, и изберете по-тихия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest