gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Употреба на сусама в китайската кухня

Употреба на сусама в китайската кухня

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
30065
В китайската кухня сусамът се полза за десерти
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Сусамът е едно от най-старите семена, познати на човека. Първите писмени сведения за сусам датират от 3000 г. пр. Хр. Според асирийската митология боговете поглъщащи вино от сусамово семе през нощта преди да създадат земята.

Вавилонците използвали сусамово масло, а египтяните го отглеждали, за да приготвят брашно. Древните персийци употребявало сусама като храна и лекарство.

Не е ясно кога сусамът за първи път е намерил път към Китай. Някои източници твърдят, че китайците са използвали сусамово масло в своите лампи още преди 5000 години.

Вероятно е вярно, че древните за пръв път използвали сусамовото растение, за да си осигурят това масло, и едва по-късно открили неговата стойност като храна.

Днес препечени сусамени семена се поръсват върху салати, прибавят се към сосове за месо, пица, спагети. А ароматното сусамово масло се използва за ароматизиране на всичко. Ето какво трябва да знаем за употребата на сусама в китайската кухня.

Сусамово масло

Сусамовото олио е с широка употреба

Това кехлибарено ароматно масло, направено от пресовани и препечени сусамени семена само потвърждава честата употреба на сусам в китайската кухня. Не влиза в употреба като олио за готвене, тъй като вкусът е твърде интензивен и изгаря доста лесно. По-скоро се добавя към маринати, дресинг за салата или в крайните етапи на готвене. Рецептите често изискват няколко капки сусамово масло да се напръскат върху ястие точно преди сервиране.

Освен че се използва в готвенето, сусамовото масло се намира в препарати за всичко - от лечение на инфекции до стимулиране на мозъчната дейност. Смята се също, че съдържа антиоксиданти.

Сусамов тахан

Сусамовият тахан се изпозлва много

Невъзможно е да се опише богатият аромат и вкус на сусамената паста. В цвят и текстура, тя прилича на фъстъчено масло, което често се препоръчва като заместител.

След отваряне сусамовата паста трябва да се съхранява в хладилник, където ще издържи няколко месеца. Трябва да се вземе под внимание, че сусамовата паста е с доста високо съдържание на калории - почти 200 в три супени лъжици. От друга страна, рецептите обикновено изискват само няколко чаени лъжички.

Сусам

Бонбони от сусам

Семената на сусамовото растение са включени в много азиатски рецепти. Те играят важна роля и в японската кухня с вегетариански рецепти. А в Китай сусамът се употребява за ароматизиране на торти, бисквити и популярни десерти като топки от сусам и пържени десерти. Можете също така да ги намерите и в солени ястия.

Както черните, така и белите сусамени семена се използват в китайската кухня. Третия вид бежово оцветени сусамени семена не са толкова популярни. Подобно на сусамовото масло бялото сусамово семе има приятен вкус, докато черният сусам е по-горчив.

Белите сусамени семена са почти винаги препечени преди употреба. Има различни мнения за стойността на препичане на черни сусамени семена, тъй като това може да подчертае горчивия вкус - нека вкусовите ви рецептори да вземат решение.

Тъй като семената от сусам съдържат висок процент масла, най-добре е да ги съхранявате в хладилника, ако планирате да ги запазите за повече от два или три месеца. В противен случай те могат да се съхраняват в покрит буркан при стайна температура. Във всеки случай проверете и се уверете, че те не миришат на гранясало преди да ги използвате.

Сусамовите семена са с високо съдържание на минерали и съдържат два протеина, които обикновено не се срещат в други растителни протеини. За хората с алергия към млякото, сусамът осигурява алтернативен източник на калций.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати