Как се прави таратор - ръководство за начинаещи

Таратор

Тараторът е една от най-полезните студени супи. Препоръчвана е за всяка диета, заради ниското съдържание на мазнини и въглехидрати.

По своята същност тараторът представлява вид студена млечна супа, която е част от традиционната българска кухня. Този вид студена млечна супа възниква в България през 20 век.

Освен вкусен тараторът е и много полезен. Той е ценен, защото:

1. Хидратира ни - съдържа вода и ни помага да се освободим от токсините.

2. В помощ е при борбата с раковите заболявания - отново благодарение на краставицата и нейните съставки, благодарение на които се намалява шансът за възникване на различни видове рак и тумори, включително и рак на гърдата.

3. Действа антибактериално - тук се оповаваме на чесъна. Всички знаем, че чесънът има антибактериално действие, а освен това ни предпазва от вируси и настинки.

Приготвяне на таратор

4. Подобрява работата на стомаха - заради киселото мляко. Благодарение на лактобацилите нашата чревна флора работи нормално. Освен това, хапвайки таратор не натоварваме стомаха с излишно.

5. Премахва лош дъх - ако изключим това, че някои хора мразят мириса на чесън. Благодарение на фитохимикалите в краставицата се обезвреждат бактериите, намиращи се в устата ни.

Добре е вечерята ни да съдържа тарато, за да не напрягаме стомаха си в топлите летни дни с тежка и трудна за обработване храна.

Ето и рецептата за таратор, която ще ни държи здрави и във форма през лятото.

Таратор за начинаещи

Необходими продукти: кисело мляко - 1 кофичка, зехтин или олио - 4 с.л., краставици - 2 броя, чесън - 3 скилидки, копър, сол

Начин на приготвяне:

1. Измийте краставиците добре и ги обелете. В съд (малка тенджера, например) ги рендосайте или нарежете на дребно.

Краставицата за таратор можете да нарежете или настържете

2. Обелете скилидките чесън и в малка купичка или хаванче ги счукайте. По желание може и да ги нарежете на много ситни парчета.

3. Измийте добре копъра и го нарежете на ситно. Добавете към настърганите краставици чесъна, копъра, зехтина или олиото (по ваш избор) и разбитото кисело мляко.

4. Смесете всички съставки добре и добавете малко сол. Ако тараторът ви се вижда прекалено гъст, можете да го разредите с малко вода.

5. По желание към него можете да добавите счукани орехи. Оставете го да се охлади и го сервирайте студен.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Аз винаги добавям и малко оцет :)
1
0
Ели
Ели
04.07.2019 13:20
Не знаех за черния пипер, непременно ще го опитам. :)
0
0
Илиана Първанова
Плюса на таратора с рендосана краставица е, че може да се поднесе в чаша и да се пие! Интересен вкус придобива, когато прибавим щипка смлян черен пипер!
1
0