Разкошно Панджиало - оригинална рецепта и тайни в приготвянето

Разкошно Панджиало - оригинална рецепта и тайни в приготвянето

Италианската кухня е толкова богата, че трудно можем да отделим няколко кулинарни изкушения, които представляват нейният връх. Затова десертът, познат като Панджиало, може да бъде определен за едно от многото великолепни достижения на кулинарното изкуство на Ботуша.

Панджиало (Pangiallo) в превод означава жълт хляб и е традиционен обреден сладкиш, който е характерен за областта Лацио по Коледните празници. Произходът му трябва да се търси в имперската епоха, когато е бил демонстрация на богатството на тези, които го консумират. В него се слагат поне три вида ядки, твърде много стафиди, екзотични подправки като шафран, както и много други омайващи аромати.

Този изтънчен десерт е вид шоколадовo брауни, който сега се прави най-често с крем Маскарпоне, но може да бъде приготвен и без него. С крема сладкишът е с по-богат вкус и става по-неустоим, но не е задължително условие за изпълнение на рецептата.

Различните ядки, които се слагат, дават възможност въображението на сладкаря да се разгърне напълно, както и да бъдат задоволени индивидуалните вкусове, когато се приготвя у дома.

Тайната в приготвянето на идеалния сладкиш се състои в изпичането му. Трябва да бъде постигната консистенция, при която отгоре вече се усеща коричка, а вътре е мек и влажен. За целта трябва да се предвиди степента на изпичане според формата на съда и параметрите на фурната.

Ето и оригиналната рецепта за разкошно Панджиало.

Панджиало

Необходими продукти:

100 г масло

Същото количество шоколад. Да бъде натурален.

2 малки лъжички канела

50 г неподсладено какао

1 ч.ч. захар

2 бр. яйца

½ ч.ч. брашно

1 ч.ч. орехи на едри парчета, може да се ползват всякакви ядки

За крем:

500 г маскарпоне

3 жълтъка

70 г захар

2 лъжици сладък ликьор

Сладко от боровинки или друг плод

Начин на приготвяне:

Панджиало рецепта

Шоколадът се начупва и разтопява с маслото на водна баня. Добавят се канелата, какаото и захарта. Може да се сложат и 2-3 лъжички нес кафе - за тези, които обичат аромата му.

Яйцата се разбиват и към тях се прибавя шоколадовата смес, пресятото брашно, щипка сол и наситнените орехи или избрани ядки.

Тавичката за печене е най-добре да бъде с размери 20х20. Дъното се постила с хартия за печене, тъй като сместа е лепкава.

Блатът се пече в загрята на 160 градуса фурна, около половин час, докато хване коричка отгоре, а отвътре е сочен.

Кремът се приготвя по следния начин: жълтъците се разбиват на водна баня до побеляването им. Добавя се захарта при непрекъснато биене. С миксер се довърша операцията още около 5 минути, след като сместа вече не е на котлона. Разбиват се маскарпонето с ликьора и се добавят към жълтъците.

Охладеният сладкиш Панджиало се нарязва на равни части във форма на квадрат. При сервиране се поставя квадрат от блата, отгоре се маже с 2-3 лъжици крем и отново се похлупва с друго парче блат. Украсява се със сладко от боровинки, ягоди, ядки според вкуса и фантазията.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати