Добавяйте достатъчно селен в храненето с тези продукти

Добавяйте достатъчно селен в храненето с тези продукти

Селенът е минерал, който естествено се намира в почвата, храната и в малки количества - във водата. Селенът е изключително важен минерал и антиоксидант за човешкото тяло.

Селенът е част от антиоксидантните защитни ензими.

Той може да предотврати образуването на кръвни съсиреци и развитието на атеросклеротични плаки, а в случай на редица сърдечно-съдови заболявания има недостиг на тези ензими.

Селенът не е панацея за всички заболявания. Множество здравни експерти отбелязват, че приемането на умерени дози селен е безопасно, може да бъде полезно, но все още не е излекувало нито едно заболяване.

Храни, които съдържат селен?

Селен

бразилски орехи

зеле

лук

царевица

месо и карантии

млечни продукти

зърнени храни

риба

скариди

пълнозърнести храни (ориз, хляб)

бобови растения (номад, печен боб)

спанак

Човек може да натрупа определени запаси от селен. Тъй като селенът е част от селенопротеините, присъщи на животинските клетки, той се намира най-много в месото и карантиите, както и в млечните продукти.

Селенът навлиза в тялото на животните чрез растителната храна, следователно растенията също съдържат селен, особено зелето, лукът и царевицата.

Минералът се намира в растителните продукти. Но съдържанието му зависи от съдържанието и наличността на селен в почвата, върху която например са засяти царевицата или тревата.

Препоръчва се селен да се добавя към торове и храна за пасищни животни, за да се предотврати недостигът му в месото.

Бразилският орех е най-добрият източник на селен

В Съединените щати се препоръчва да се набавят микроелементи и витамини от храната.

Селенът трябва да се консумира заедно с млечни продукти, зърнени храни, яйца, риба и месо.

Най-добрият източник на селен са бразилските орехи - хапвайте до 4 на ден.

Изчисляването на колко селен реално консумирате, е доста трудно, като се има предвид зависимостта от съдържанието му в почвата.

Трябва да имате предвид, че консумацията на селен в доза над 300 mcg / ден в продължение на 5 години повишава риска от преждевременна смърт през следващите 10 години.

Ако приемате добавки със селен, не превишавайте доза от 100 микрограма, това е достатъчно. Не приемайте селенови добавки без лекарско предписание.

За да се предпазите от дефицит на селен, както и на определен минерал или витамин, трябва да се придържате към здравословна диета, да следите теглото си и да спите достатъчно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати