Всичко за адаптогените

Всичко за адаптогените
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Адаптогените са нетоксични растения, за които се смята, че помагат на тялото да се съпротивлява на всякакъв вид стресови фактори – физически, химически или биологични.

Тези билки и корени се използват от векове в китайските и аюрведичните лечебни традиции, но днес те преживяват ренесанс. Някои от тях като босилека могат да се консумират като част от храната, а други се консумират като добавки или се запарват в чайове.

Всеки адаптоген има различни свойства, но като цяло помагат на тялото да се справи със стреса.

Женшенът е една от най-известните адаптогенни билки. Растението увеличава енергията, подобрява когнитивната функция, действа противовъзпалително, помага при еректилна дисфункция, предотвратява грипа и понижава кръвната захар.

Друг добре известен адаптоген е златният корен. Той повишава умствената работа и физическата издръжливост.

Други растения като лирейши, ашваганда и босилек, успокояват стресираните бъбреци.

Астрагалът има имуностимулиращи свойства.

Шизандра се използва за устояване на инфекции, повишаване на здравето на кожата и борба с безсънието, кашлицата и жаждата.

Адаптогенните билки действат по неспецифични начини за повишаване на устойчивостта на стрес, без да нарушават нормалните биологични функции. Всяка една от тези билки прави нещо малко по-различно, но като цяло адаптогените помагат на тялото ви да се справи с напрежението в съвременния живот.

Проучвания върху животни и изолирани невронални клетки разкриват, че адаптогените проявяват невропротективна, антимоторна, антидепресивна, анксиолитична, ноотропна и стимулираща активност.

Клиничните изпитвания показват, че могат да повишат умствената работоспособност на фона на стрес и умора, както и да се справят с психическото изтощение.

В момента на пазара има огромен списък с билки, за които се твърди, че имат адаптогенни свойства. Посъветвайте се със специалист кои са правилните билки за вас. Ако търсите точната доза адаптогени, можете да започнете с пиенето на чайове с адаптоген или да комбинирате тинктури с вода.

За да добавите адаптогени към храните, които вече ядете, можете да си купите предварително смесения прах, за да подправите всичко – от смутита през супи до дресинги за салати.

Някои адаптогени могат да се приемат като капсули. Започнете с малки дози дори и за смятани за безвредни билки, като увеличавате малко количеството. С усещането за намаляване на стреса престанете да увеличавате количеството на приеманите билки.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати