Няколко важни съвета за готвенето на ориз

Ориз

Според мнозина професионални готвачи едно от най-трудните начинания в кулинарията е да се приготви вкусен ориз, който при това да изглежда и добре на външен вид. Има няколко съвета, които биха могли да са ви от полза, ако вашият ориз все не се получава така, както би ви се искало.

Дългозърнестият ориз е особен сорт. Зърната му достигат до дължина 6 мм, като не се слепват, освен ако не го преварите или разбърквате твърде агресивно. Подходящ е при приготвянето на пилаф.

Среднозърнестият ориз (5-6 мм) остава разделен при варене, но се слепва след като изстине. С него се приготвят вкусно ризото, паеля и някои видове десерти.

Късозърнестият ориз (4-5 мм) е доста лепкав и склонен да се скашка след сваряване. Причината за това е, че съдържа по-голямо количество нишесте. Доста подходящ е при приготвянето на японско суши.

Видове ориз

Всеки отделен вид ориз има ориентировъчно време, за което достига до пълна кулинарна обработка. Знайте, че кафявият и целозърнест ориз са най-богати на нутриенти, а времето му за приготвяне е около 45 минути. Кафявият напарен ориз обикновено става готов за 25 минути, в резултат на което запазва голяма част от минералите и витамините си.

Белият ориз се приготвя за 15 минути, но е по-беден на минерали и витамини. Напареният бял ориз е готов за консумация само за 10-15 минути и също не е богат на хранителни вещества. Белият полиран ориз има висок гликемичен индекс, като е лесносмилаем. Приготвя се за 10 минути.

За да приготвите вкусен ориз лесно и безпроблемно, най-добре е да го накиснете във вода за около половин час. Така той се размеква и се сварява максимално бързо. Дори ценните му вещества остават в него, ако преди това го накиснем за известно време. Ако ли пък бързате и не може да чакате кисненето на ориза, трябва да го измиете добре преди да пристъпите към готвенето му – докато водата не стане бистра.

Паеля

Оризът няма да се слепва, докато го варите, ако във водата прибавите няколко капки зехтин, както и две чаени лъжички лимонов сок. Често срещана грешка е оризът да се слага да заври заедно с водата – важно е първо водата да достигне 100 градуса и едва тогава да се прибави продуктът.

NB: Винаги когато приготвяте ориз, това трябва да става на слаб огън!

Ниската температура помага за по-добрата абсорбация на водата. Принципът е следният: първите 5 минути огънят трябва да е силен, следващите 15 минути – по-слаб и под капак, а най-накрая при изключен котлон или фурна се оставя да се доготви за още 15 минути.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ОЛЕ МАЛЕ
ОЛЕ МАЛЕ
23.06.2015 02:29
уникално чикиджийска рецепта пробвам я за втори път и всеки път ориза става на пихтия
1
1
ХХХ
ХХХ
30.05.2015 21:31
Ейййй, пепе, как пък можа толкова глупости да нароиш и толкова неграмотно да ги изпишеш...Само за едно да те светна. Ориза винаги може да се разкашка, ако се отплеснеш в готвенето или прекалиш с водата. Иначе ти си продължавай с експериментите.
1
0
ерреррре
ерреррре
14.02.2015 16:23
Напротив. Изобщо нищо вярно няма в тая статия. Оризът не трябва да се разкашква при нито едно готвене. За да не се случи това трябва след като се измие (и това трябва да стане без офлянкване) веднага да се сложи във врящата вода. В нея може да има бульон от зеленчуци или някакво месо, ако ядете. Намокрите ли ориза и дори да го оставите мокър като сте изсипали водата от съда докато ви кипне другата вода на котлона смятайте, че по-добре да изхвърлите този ориз, освен ако не харесвате храната ви има вид на разкашкано повръщано..
3
3