Рискове от консумация на недобре сготвено месо

Рискове от консумация на недобре сготвено месо
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Ценителите на добрата храна казват, че ястията с полусурово месо, известни като алангле, са ненадминати по вкусови качества в сравнение и всяко добре сготвено месо.

Наистина алангле специалитетите са по-сочни, носят неповторимия вкус и аромат на съвсем прясно месо, в него подправките се отличават по-силно. Не бива обаче да се премълчават рисковете, които крие термично не добре обработеното месо.

Какви рискове носят различните видове меса, когато не са преминали достатъчна термична обработка?

В месната храна има освен бактерии, които са необходими за запазване на структурата и хранителните качества на месото, и микроорганизми с патогенен характер. Те водят до повръщане, разстройство и оттам дехидратиране и общо изтощение.

Четири са общо бактериите, които водят до заболявания на храносмилателния тракт - салмонела, ешерихия коли, листерия и кампилобактер. Най-често се инфектират недобре обработените термично месни храни.

Повечето специалисти твърдят, че всъщност опасностите при хранене идват не от химикалите, които безпокоят хората, а от вредните бактерии, които не са премахнати при готвене на месото.

Рискове от недобре сготвено месо, алангле

Експертите съветват пилешкото месо да се вари, пържи и пече добре заради опасността от салмонела. Пилешката супа рядко може да доведе до това заболяване, тъй като там продължителното варене убива бактериите.

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител, който предизвиква хранителни разстройства сред здравите хора и е особено опасен при бременни жени, малки деца и хора с компрометиран имунитет и на различни супресивни терапии.

Патогените в храната рядко са посочвани от хората като причина за неразположението им, защото симптомите често се проявяват след 2-3 дни, а не веднага, както се очаква. В последните години някои от по-често срещаните болести, предизвикани от необработена месна храна, са се превърнали в усложнени инфекции, някои дори със смъртен изход.

На ешерихия коли са изложени възрастни хора, а формата на парализа, известна като синдром на Жулиен-Баре се смята, че се причинява от кампилобактер. Резултатът е остра бъбречна недостатъчност при деца. Хемолитичен уремичен синдром пък е предизвикан от ешерихия коли.

Листерията е друга бактерия, която е особено студоустойчива и може да се съхрани и след прибиране на месото на студено в хладилник до 1 седмица. Ако не се обработи добре, то предизвиква разстройство, повръщане и дехидратация. Особено опасна е за бременни жени, защото може да премине в плода и да доведе до сериозни проблеми.

Затова добрата термична обработка на месото е задължителна. Това важи особено за рисковите групи, но също и за всеки човек, който е загрижен за здравето на храносмилателната си система.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати