Ето защо трябва да ядете повече киви

Ето защо трябва да ядете повече киви

Кивито е плод, който често остава пренебрегван за сметка на други. Това е съвсем несправедливо. Някои го избягват заради киселия вкус и неприятната консистенция на плода. Но когато кивито е узряло добре, то има чудесен вкус и е приятно за консумация.

Освен това кивито съдържа уникална комбинация от вещества, което го прави много полезно – особено за определени състояния.

Кивито е мощен антиоксидант

Кивито притежава изключителни свойства за борба със стареенето благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти и витамин С. В комбинация те неутрализират действието на свободните радикали, които увреждат клетките, причиняват някои заболявания (рак например) и са отговорни за стареенето на организма.

Киви за прекрасна кожата

Ползи от киви

Кожата ви ще е по-гладка и в по-добър вид, ако консумирате редовно киви. То стимулира синтеза на колаген, който е изключително нужен на кожата и я прави здрава, стегната и еластична. Освен да похапвате киви, може да си направите и маска на лицето с прясно отрязано резенче.

Киви за здраво сърце и кръвоносна система

Хапването на киви е прекрасна профилактика на сърдечно-съдови заболявания, а също и поддържаща терапия при вече съществуващи. Полезните му свойства в това отношение се дължат на съдържащите се в него витамин К, калий, на способността му да прочиства кръвоносните съдове от натрупвания и да намалява нивото на вредния холестерол. Редовната консумация на киви води до намаляване на кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови инциденти.

Киви за по-добро зрение

Киви

Доказано е, че редовното хапване на зеления отвътре плод поддържа по-дълго време зрението в отлична форма и повлиява влошеното зрение в положителна посока. Това се дължи на съдържащите се в кивито вещества лутеин и зеаксантин. Те имат важно значение за доброто здраве на очите. И лутеинът, и зеаксантинът са антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на зрението от свободните радикали и запазват остротата му по-дълго.

В полза на дихателната система

Хората с астма и хронични проблеми с дихателната система също трябва да похапват по-често киви. Знае се, че то се справя чудесно с по-леките възпаления в белия дроб, помага при кашлица и хрипове, а също - ускорява оздравяването при възпалено гърло. Особено препоръчително е при пристъп на- и нощна кашлица в детска възраст.

Вижте още от нашите сладкиши с киви или полезно смути с киви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати