Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вегетариански рецепти с тученица

Вегетариански рецепти с тученица

Вегетариански рецепти с тученица

Често в градината сред зеленчуците се забелязва едно растение с месести листа, обагрени в ярко зелено и червени разклонени стъбла, което не е специално посадено. Градинарите го отскубват понякога наред с плевелите, но познавачите на тази кичеста трева имат друго отношение към нея. Това е така, защото всъщност става въпрос за тученицата, наричана често и тлъстига.

Кулинарите знаят, че цъфтящата с нежни жълти цветчета тученица е много полезна билка, заради витамините, минералите и ценните омега - 3 мастни киселини, заради алфа линоленовата и оксаловата киселина, калиевите соли и много други полезни вещества, грижещи се за здравето на важни органи и системи в тялото.

Не само лечебните, но и хранителните и вкусовите качества на тученицата са добре оценени от хората още от древността до днес.

Рецептите с тученица включват главно вегетариански ястия, тъй като тлъстигата се готви често подобно на спанака на яхния, в салати и разядки. В различни части по света тя се използва точно по определен начин. Например в Египет се готви като зеленчуково ястие, но никога не се добавя в салатите за разлика от региона на Средиземно море и на Балканския полуостров. Каквито и да кулинарните обичаи обаче, рецептите с тученица са нещо, което трябва да се включи в менюто.

Разядка с тученица

Разядката с тученица е нещо, което ще бъде подходящо за хора с всякакви вкусови предпочитания. Вкусна разядка става с пресни листа от растението и крехки стъбла, извара, чесън, сол и черен пипер. Приготовлението е бързо и лесно и изисква само пасиране на зелената маса, заедно с чесъна, овкусяване със сол и черен пипер и смесване с изварата в хомогенна смес. Може да се поднесе като предястие с препечен хляб или заедно с алкохол.

Салата с тученица

Вегетариански рецепти с тученица
Снимка: Илиана Първанова

Салатата с тученица също е сред най-лесно изпълнимите и бързи приложения на това ценно растение. Нужни са само 300 грама листа от тученица, половин лимон, половин връзка магданоз, 1 краставица и 2 супени лъжици мазнина - олио или зехтин и сол на вкус. Всички зелени зеленчуци се нарязват на ситно, половината лимон също, а другата му част се изцежда. Съставките се смесват и се овкусяват със сол.

По желание може да разнообразите салатата, добавяйки домати, булгур или други съставки по избор.

Тученица с ориз

Това ястие с тученица включва листа и стъбла от тученица, която трябва да бъде млада и крехка.

Необходимите продукти са:

- около 900 грама тученица, която преди употреба се накисва с вода със сол и оцет за половин час;

- глава ситно нарязан лук;

- 2-3 скилидки чесън;

- сок от половин лимон;

- сол и черен пипер на вкус;

- 1/4 чаша ориз;

- чаша топла вода;

- 2 супени лъжици олио.

Приготвяне:

Тученицата се реже на ситни парчета. Олиото и лукът се задушават, докато омекнат, прибавя се тученицата и се бърка, докато омекне и тя. Прибавя се и ориза и се запържва леко, а след това се добавят сол, пипер, лимонов сок и вода и се оставя да заври. Ястието се оставя на бавен огън и се захлупва. Къкри, докато оризът се свари. Сервира се с кисело мляко с пресован чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest