Витамин К2 - защо е важен и как да го набавим?
Vitamin K2 - zašto je važan i kako da ga nabavimo?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Витамин К2 - защо е важен и как да го набавим?

Витамин К2 - защо е важен и как да го набавим?

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
1033031k
източници на витамин К2
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Витамин К2 е мастноразтворим витамин, който бива открит през 1929 година. Този витамин има много важна роля за коагулацията на кръвта. Той е нужен и за по-лесното и правилно усвояване на калция в организма, което от своя страна подобрява здравината на нашите кости и понижава значително риска от сърдечно-съдови заболявания.

Видове витамин К:

Витамин К в своята същност представлява група от мастноразтворими витамини, които се разделят на:

- витамин К1 - това е една от естествените форми на витамин К, която отговаря за правилното съсирване на кръвта;

- витамин К2 - тази форма на витамин К се усвоява по-лесно от организма, която също така подпомага костите и тъканите;

- витамин К3 - това е вид синтетична форма на витамин К.

Витамин К2 пази от сърдечно-съдови заболявания, прави кожата и костите здрави, подобрява функцията на мозъка, помага за растежа и умственото развитие и се ползва като превантивна мярка срещу рак.

Ползи от витамин К2

Калцият, който се трупа в меките тъкани, като например артериите, е главният виновник за сърдечно-съдовите заболявания, които са познати на човека. Витамин К2 е вид регулатор, който с помощта на различни протеини пренасочва и отлага калция до правилните места, като така предпазва и от сърдечно-съдови заболявания, и от заболявания на костната система.

Друга функция на този витамнин, която е много важна е, че той активира белтъците, които отговарят за контрола на растежа на клетките. Това значи, че има много важна роля при защита от рак. Витамин К2 подобрява използването на енергията от нашето тяло, като подобрява чувствителността към инсулин.

Този витамин е и много важен регулатор на половите хормони, като повишава нивото на тестостерон при мъжете и понижава тестостерона, който е излишен при жените.

Дефицит на витамин К2:

Ако имате недостиг на витамин К2, то може би имате следните симптоми:

- прекомерно кървене и кръвоизливи;

- кръвонасядания и синини;

- чупливи нокти;

брюкселското зеле е богато на витамин К2

- напукани устни;

- запек.

Препоръчителен прием на витамин К2:

- на възраст от 0 до 2 месеца- 2 мг;

- на възраст от 7 до 12 месеца 25 мг;

- на възраст от 1 до 3 години- 30 мг;

- на възраст от 4 до 8 години- 55 мг;

- на възраст от 9 до 13 години- 60 мг

- на възраст от 14 до 18 години- 75 мг;

- жени над 18 години- 90 мг;

- мъже над 18 години- 120 мг.

Хранителни източници на витамин К2

- зеленчуци с тъмни листа - листните зеленчуци са много добър източник на витамин К2 и освен това имат голямо количество калций. Най-много от този витамин можете да намерите в кейла, в който има 882 микрограма в порция от 100 грама. Други такива зеленчуци са рукола, кресон, спанак, листа от ряпа, цикория и маруля;

- брюкселско зеле - в 100 грама брюкселско зеле се съдържат 194 микрограма витамин К2;

- пресен лук - в 100 грама пресен лук има 207 микрограма от витамин К2;

- броколи - в 100 грама броколи се съдържат 220 микрограма от витамин К2;

- аспержи - в 100 грама аспержи, приготвени на пара се съдържат 80 микрограма от витамин К2;

- зеле - в порция от 100 грама зеле се съдържа цялата нужна доза за деня;

- кисели краставички - в 100 грама от вкусните кисели краставички се съдържат 130 микрограма витамин К2;

- сушени сини сливи - с консумацията на 100 грама сушени сини сливи си набавяте повече от 70% от нужната дневна доза витамин К2.

А храните, които имат особено високо съдържание на витамин К2 са:

- яйчен жълтък - между 29. 1 до 33. 5 микрограма в 100 грама;

- пилешко месо - от 5. 8 до 11. 3 микрограма в 100 грама;

- свинско месо - от 0. 2 до 9. 9 микрограма на 100 грама;

- телешко месо - от 1. 1 до 9. 3 микрограма на порция от 100 грама;

- сирене - от 4. 7 до 10. 2 микрограма на 100 грама;

- мляко - от 0. 8 до 1. 0 на 100 мл;

- натто- ферментирали соеви зърна- от 939 до 998 на 100 грама.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати