Кои храни и напитки са богати на полифеноли?

Шоколад

Някои плодове и зеленчуци, както и много други хранителни продукти и напитки като например шоколад, вино, кафе и чай съдържат важните за организма полифеноли.

Антиоксидантната способност на полифенолите всъщност е причината, продуктите, съдържащи тези вещества, да имат добра репутация.

Предимството им сред останалите е, че те намаляват значително риска от сърдечно-съдови болести и рак.

Полифенолите са вещества с растителен произход. Съществуват над 8 000 вида. Всеки ден приемаме стотици различни видове полифеноли чрез храната и напитките, които консумираме.

Броколи

Полифенолите са растителни фитонутриенти, които се намират в най-големи количества в черните боровинки, лещата, виното, чая, гроздето и орехите, нар и зеленчуци като броколи, зеле, целина, лук и магданоз.

Зърната зелено неизпечено кафе също съдържат полифеноли, отличаващи се с антиоксидантно действие, двойно по-силно от това на зеления чай или гроздовите семки.

Благодарение на тях неблагоприятното въздействие на свободните радикали, които са сред предпоставки за бързото стареене на организма, се неутрализира.

Царевица

Наскоро авторитетно проучване доказа, че пуканките също имат високи нива на ценните антиоксиданти. Много зърнени закуски също съдържат по думите на изследователите „изненадващо високо” количество на полифеноли.

Предишни проучвания предполагаха, че всъщност фибрите са активната съставка, правеща зърнените растения полезна храна. На тях се преписваше и способността да имат превантивен ефект срещу рак и сърдечни болести. Напоследък обаче проучвания доказаха, че полифенолите имат далеч по-ценни и важни свойства.

Ето защо направете всичко възможно да включвате храни и напитки, богати на полифеноли в ежедневното ви меню. Това ще поддържа тялото ви здраво и ще намали значително опасността от някои заболявания.

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Емилия Раденкова
Емилия Раденкова
17.02.2014 04:12
Да се храниш здравословно е изкуство. Но най-напред трябва да се
образоваш, което преполага доста четене за състава на храните.
2
0