Продукти, богати на калций

Продукти, богати на калций

Калцият е минерал от изключително важно значение за здравето на човек. Както знаем той подсилва зъбите и костната система, помага за по-доброто състояние и функциониране на мускулите, регулира добре кръвното налягане.

Препоръчителният прием на калций е 1 000 милиграма дневно. Много храни са богати на калций, особено млечните продукти и някои зеленчуци.

Млечни продукти

Вече стана ясно, че те са най-ценните източници на калций. Освен това минералите от млечните продукти се усвояват по-добре от организма, отколкото калция, съдържащ се в растителните продукти. Козето мляко е сред най-богатите източници на калций. То е по-полезно дори и от кравето мляко. Сиренето е друг отличен източник на калций.

Плодове и зеленчуци

Подсиленият с калций портокалов сок е много по-полезен дори от кравето мляко. Напитката е особено подходяща за хората с чувствителност към лактозата. Освен това много от тъмнозелените листни зеленчуци също са богати на калций.

Продукти, богати на калций

Зърна и семена

Зърнените закуски са типичен представител на храни с богато съдържание на калций. Една купа от зърнения продукт осигурява 120 до 350 милиграма калций, съответно в зависимост от конкретния вид на закуската. Сусамът е представител на семената, богати на ценния минерал. ¼ голяма чаша сусам доставя около 350 мг калций на ден.

Соеви продукти

¼ купа сурово тофу снабдява организма с 430 мг калций. Соевото мляко също е супер източник на заздравяващия костите минерал. Соевото мляко, обогатено с калций, е по-здравословно дори и от вече споменатото обикновено краве мляко. Една чаша с обогатено соево мляко осигурява на организма 350 милиграма калций.

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 5
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Костадинова
Костадинова
24.04.2013 12:58
И как точно се усвоява от организма добавения изкуствено калций в соковете?
0
0