Тънкости при приготвяне на спанак

Спаначена Супа

За да се запазят ценните минерални соли и витамини в спанака, при неговата обработка трябва да се спазват няколко правила.

Необходимо е да знаете, че стеблата и коренчетата също могат да се използват, защото имат голямо количество витамин С. От коренчетата на спанака обикновено се приготвя салата.

За да запазите хранителните качества на спанака, след измиване не трябва да го киснете във вода, защото тя ще абсорбира водоразтворимите полезни витамини и минерали, които в крайна сметка ще отидат в мивката.

Запарването на листния зеленчук трябва да се извършва без вода, а целите листа могат да се задушат в масло.

По този начин каротинът, полезният витамин С се запазват и усвояват по-добре. Варенето трябва да става в плътно затворен съд. Максималното време за варене е 10 до 15 минути.

Спанак

За най-здравословно приготвяне варете спанака на пара. Листата сложете върху кухненска решетка или пък в марлена торбичка.

Ако пасирате или начукате спанака, „убивате” голяма част от съдържанието на витамин С. Това е така, защото този вид обработка нарушава целостта на клетките, а кислородът на въздуха в помещението унищожава субстанцията.

Специалистите препоръчват за най-добър начин на приготвяне да се използва задушаване на целите листа в мазнина. За целта се капва малко мазнина в тигана, слагат се листата от спанак, след което съдът се похлупва с капак.

Естествено най-ценен е суровият спанак. Той може да се прибави към салата или като сок, добавен към зеленчукови супи. Някои дори слагат ситно нарязан спанак към кайма за кюфтета.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Веселина Константинова
Задушавам спанака съвсем за кратко.
0
0
Тони
Тони
21.02.2015 17:45
Витамин С се РАЗПАДА при температура 60 градуса по Целзий !!!
0
0
Жана
Жана
23.12.2014 03:57
Бета-каротин се съдържа в морковите и всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци!!! Не пишете глупости!
0
0
Анна
Анна
03.02.2014 10:50
А бихте ли обяснили как при запарването, при което температурата е около 100 градуса, не се разрушава вит.С? Високо съдържание на прокаротин и вит. А има не в зелените, а в червените и зеленчуците с оранжев цвят- те са мастно разтворими. Така че за какви нелепости става дума- задушаване в масло, а пък и на пара???
3
1