Дневна норма магнезий, калций, калий, селен и желязо

Дневна норма магнезий, калций, калий, селен и желязо

Дневна норма магнезий, калций, калий, селен и желязо

Минералите са от съществено значение за добро здравословно състояние. Човешкото тяло използва над 80 минерала за нормалното си функциониране.

Всяка жива клетка е в пряка зависимост от минералите в организъма, като те отговарят за правилното и структуриране и функциониране. Те са необходими за образуването на кръвта и костите, за състава на телесните течности, за здравословното функциониране на нервната и сърдечносъдовата система.

Магнезий. Препоръчителна дневна доза за: мъже - 350 мг, жени - 280 мг, бременни - 320 мг. Магнезият е ключово вещество при правилното функциониране на нервите и мускулите. Той помага на организъма да абсорбира калция по-добре и за това е отговорен за здравословното поддържане на костите.

Калций. Препоръчителна дневна доза за: възрастни-800мг, бременни и малки деца - 1200 мг. Калцият е необходим за изграждането и поддържането на костната система. Той допринася за формирането на клетъчните мембрани, както и за регламентирането на нервната възбудимост и мускулните контракции. Калцият изгражда силни кости и здрави зъби. Подпомага сърцето да бие редовно.

Помага на нервната ви система, особено в предаването на импулси, допринася за нормализиране на съсирването на кръвта. Може да помогне за предотвратяване на костната загуба, свързана с остеопороза. Той е по-ефективен, когато се комбинира с: витамини А, C, D, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, мед, силиций, цинк, бор, селен, хром, както и много други микроелементи.

Калий. Препоръчителната дневна доза за възрастни е 2000мг. Калият е третият най-разпространен минерал в организма. Той е необходим за синтеза на белтъци, въглехидрати и инсулиновата секреция от панкреаса, за регулиране на водния баланс в организъма.

Селен. Препоръчителна дневна доза за: мъже - 70 микрограма, жени - 55 микрограма, бременни - 65 микрограма. Селенът стимулира обмяната на веществата, той е естествен антиоксидант, предпазва клетките и тъканите от свободните радикали. Селенът също подкрепя функцията на имунната система и неутрализира някои отровни вещества като кадмий, живак и арсен, които могат да бъдат погълнати или вдишани.

Желязо. Препоръчителна дневна доза за: възрастни-10 мг, жени в менопауза - 15 мг, бременни - 30 мг. Липсата на желязо лишава тъканите на тялото от кислород и може да доведе до анемия. Симптоми за това са умора, бледост, замаяност, чувствителност към студа, раздразнителност, отпадналост, лоша концентрация и сърцебиене.

Установено е, че следните храни инхибират абсорбцията на желязо: кафе, чай, соеви храни, антиациди, и тетрациклин. Също така, прекалено големите количества калций, цинк и манган могат също да инхибират неговата абсорбция.

(Превод от английски)

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати