Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плодовете с най-много витамини

Плодовете с най-много витамини

Витамини в плодовете

Плодовете са основен източник на витамини, нужни на човешкия организъм. В настоящата статия ще маркираме тези, които съдържат витамините, играещи важна роля за нашето здраво тяло.

Плодове с витамин А

Някои от плодовете, богати на витамин А, са портокали, диня, ябълки, къпини и праскови. Витаминът играе важна роля при клетъчното размножаване и образуването на хормони. Още повече, че стимулира имунната система и подобрява растежа на ноктите и косата. Витамин А подбужда растежа и правилното развитие на зъбите и костите. Недостигът му може да доведе до заболявания като нощна слепота, суха кожа, слаби зъби или кости.

Плодове с витамин В1

Витамин В1 е известен още като тиамин и се съдържа в грейпфрути, манго, портокали, малини, круши, лимони и ананас. Важен е за трансформирането на въглехидрати в енергия, а също така за осигуряване на нормалното функциониране на нервната система, сърцето и мускулите. Липсата на този витамин е причина за заболяване, известно като бери-бери. Симптомите на тази болест са изтръпване на ръцете и краката, умора, мускулни болки, загуба на апетит и повръщане. Има случаи, в които заболяването може да засегне и сърдечно-съдовата система.

Плодове с витамин В2

В2 се среща още като рибофлавин. Той има важно значение в производството на червени кръвни клетки и в растежа на тялото. Най-високо съдържание на този витамин има в кивито.

Плодове

Плодове с витамин В3

Банани, праскови, динята, киви и пъпеши са най-богатите източници на витамин В3. Витаминът е от основополагащо значение за доброто функциониране на нервната и храносмилателната система. Добрият прием на В3 предотвратява появата на болестта пелагра – причина за стомашно-чревни разстройства, дерматит, безсъние и дори деменция. Този витамин се среща още под названието ниацин и е важен за освобождаване на енергията от храната, а също и за правилното функциониране на над 50 ензима.

Плодове с витамин В5

Витамин В5 е от съществено значение за метаболизма и най-често се среща при бананите и оранжевите цитруси. Нарича се още пантотенова киселина и е необходим при производството на холестерол, който пък стимулира направата на витамин D.

Плодове с витамин В6

Витамин В6 помага в създаването на антитела и така играе важна роля за правилното функциониране на имунната система. И не само – необходим е за направата на червени кръвни тела и стабилното функциониране на нервната система. Нарича се още пиридоксин и обикновено се намира в банана и динята. Липсата му може да доведе до раздразнителност, гадене, безсъние и различни алергии.

Плодове с витамин В9

Плодове на пазара

Много важно е витамин В9 да се приема по време на бременност, защото е нужен за растежа на клетките и правилното развитие на плода. Витаминът е известен и като фолиева киселина. Среща се в ягоди, къпини, киви, портокала и банана.

Плодове с витамин С

Витамин С има силни антиоксидантни качества и предпазва тъканите и клетките от увреждане. Среща се в ябълката, банана, крушата, портокала, сливи, лимон, ягода, малина, къпина, грозде, манго, диня, киви и спомага за по-доброто усвояване на желязо. Намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest