Консервиране на маслини

Маслини
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Консервирането на храните е процес на обработка, който спомага да се спре или да се забави развалянето им, загубата на качествата, годността или хранителната им стойност. По този начин се дава възможност за по-дългото им съхранение.

Опазването обикновено предотвратява растежа на бактерии и гъбички, както и на други микроорганизми. Предотвратява се и визуалното влошаване. Има много традиционни методи за консервиране на храни, които ограничават енергийните суровини и намаляват въглеродния отпечатък.

Поддържането или създаване на хранителна стойност, текстура и вкус е важен аспект от консервирането на храните, въпреки че исторически погледнато някои методи се променят. В много случаи тези промени са въведени за по-доброто запазване на желаните качества.

Един от най- големите деликатеси, подлежащи на консервация, са маслините. Ето и рецептата за това:

Необходими продукти: 2 кг маслини, 1.25 литра вода, 3 супени лъжици готварска сол, 600 милилитра оцет, 4 скилидки чесън, нарязани на ситно, 4 ч.л. риган, сушен, 1 - 4 малки червени люти чушки, 12 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

За това количество ще са ви нужни 4 големи стъклени буркани, измити и стерилизирани с вряла вода. Маслините леко се смачкват, за предпочитане с голям речен камък, докато от едната страна не се пукне единия край. Друг вариант е на всяка да и се направят по три разреза откъм дръжката до връхчето. Това помага за освобождаване на сока им. Оставят се накиснати в подсолена вода, която се сменя всеки ден, в продължение на една седмица.

След седмица:

Източете водата и измийте маслините. Поставете ги в чистите стъклени буркани. Добавете солта и оцета. Добавят се лютите чушки, нарязани на ситно, чесън и пресен риган. За завършек се залива със зехтина.

За около 3 до 4 седмици маслините са готови.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати