Приготвяне на плодови вина

Плодови вина

Плодово вино може да се приготви от най-различни плодове, а също така и от растения, които растат на бостан. Годни за приготвяне на плодово вино са динята и пъпешът.

Приготвянето на плодово вино има своите особености. При подготовката на плодовете се налага те да се разрязват на едро или дребно, да се махат костилките.

При приготвяне на плодово вино полученият плодов сок трябва да се обогатява с някои вещества, за да се получи вино с необходимия вкус и аромат.

Доста от плодовете съдържат малко захар и много киселина, затова техният чист сок ще се превърне в слабо и кисело на вкус вино.

Плодово вино

Този недостатък на плодовете се отстранява лесно. За намаляване на киселинността сокът се разрежда с вода, освен това се смесват соковете на плодове с различна киселинност, за да се постигне баланс.

За да стане виното по-сладко, се допуска добавянето на захар и мед, а също така и на някои белтъчини, за да се развиват по-бързо дрождите.

Във всички останали отношения плодовото вино се приготвя на същия принцип като гроздовото. Но трябва да се спазват определени правила.

Плодово вино не се прави в железен или меден съд, както и в такъв, който е покрит с олово. От такива съдове виното може да се развали, защото поема част от веществата им.

Вино

Ако все пак имате на разположение само железен съд, използвайте го за кратко време. Най-добре е да ползвате емайлиран, стъклен, глинен или дървен съд.

Плодовете за виното се берат когато са узрели, но не са презрели. От презрелите плодове може да се получи оцет. Не се препоръчва събирането на паднали на земята плодове.

Плодовете за плодово вино се събират рано сутрин, когато са покрити с роса и по тях няма прах. Плодовете се измиват в чиста вода, но не трябва да престояват в нея, защото губят ценни вещества.

Ябълков сайдер

Твърдите плодове се режат на тънки филийки, за да се получи повече сок. Дюли се настъргват на ренде. Меките плодове се мият и подсушават. Костилките се махат.

Ябълково вино се прави от 2 килограма ябълки, 4.5 литра вряла вода, 6 чаени чаши захар, 1 супена лъжица мая, сока от два лимона.

Начин на приготвяне: Ябълките се нарязват на ситно, заливат се с врялата вода и се затискат с тежест. Оставят се четири дни. Прецежда се сокът, добавя се захарта, маята и лимоновият сок. Оставя се да ферментира на топло – температура да е от 18 до 24 градуса.

След като течността престане да се покрива с мехурчета, да се разбърка и да се остави на спокойствие три дни. Прецежда се през няколко слоя марля, излива се в буре и се оставя за 6 месеца. След това се разпределя в стъклени бутилки, запечатват се и се оставят на тъмно и студено място за два-три месеца.

За вино от круши са необходими 2 килограма круши, 4.5 литра вряла вода, 6 супени лъжици захар, 1 супена лъжица мая, сока от два лимона. Приготвя се като ябълковото вино.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кака и Батко
Кака и Батко
03.07.2016 19:37
Жане, хубава е идеята за плодово вино, но искам да направя някои уточнения, които да помогнат на онези, които биха дръзнали да опитат рецептите ти. Според някои източници една ч.ч. захар се равнява на 220 гр. т.е. твоите пропорции за съотношение вода/захар са нещо средно между 3/1 и 4/1, което е прекрасно и по никакъв начин не противоречи на (оказва се слабо известната) технология на производство на спирт от захар и някакъв пълнител за вкус. Хубаво и полезно би било да се обосновеш за някои от нещата, които си посочила в поста си - примерно защо водата трябва да е вряла, защо ти е мая, а не винени дрожди, защо ти е изчакването от 4 дни, 6 месеца и т.н. (цитирам по памет). Понеже се опитвам да съм полезен, а не просто да критикувам ще се опитам да обобщя казаното от теб и мен до момента - всичко се свежда до един процес наречен ферментация, който е едновременно и прост за изпълнение и сложен за обяснение. Важен е принципът и точното спазване на определени пропорции - останалото е наука. И така, за правилното протичане на ферментацията (винента, защото има и други) са ти нужни вода, захар, винени дрожди и храна за дрождите. Водата и захарта в случая трябва да осигурят 21 захарни градуса или по-точно 18-24 - навсякъде има захаромери по 1 лев, но проверих, че яйцето и петте стотинки вършат добра работа. Също така е проверено, че захар/вода, 1/4 правят около 20 захарни градуса. До тук добре, но колко плод и колко захрен сироп - при теб е (грубо казано) 1/2 - аз бих препоръчал да не е повече от 1/1 за повече аромат, но който набляга на количество да сложи повече захарен сироп. С няколко думи (сложният) процес е - смилаш, смачкваш, тъпчеш ябълките (или всякакъв друг плод), добавяш захарен сироп 1/1 (сиропът е 1 захар-3 вода), слагаш култивирани дрожди за вино (пише на опаковката, но са около 15 гр. на 100 литра), чакаш 1 ден и ферментацията е хукнала. Мине ли бурната ферментация (плодовете да потънат)точиш бистрото и слагаш в съд "воден клапан", чакаш да мине тихата ферментация (водният клапан не бълбука), отново претакаш, бистриш, стабилизираш и пиеш.
Наздраве!
0
0