gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кърито помага да откажем цигарите

Кърито помага да откажем цигарите

Къри

Ново проучване показа, че някои подправки могат да намалят негативните ефекти, които никотинът оказва на човешкия организъм.

Новото изследване доказа, че кърито благодарение на редките си и въздействащи съставки кара пушачите да намалят цигарите, като по този начин намалява риска от появата на раково заболяване.

Кърито може да действа като силен антиботик, мощен антиоксидант и силно противовъзпалително средство.

Според специалистите кърито може да предотврати размножаването на раковите клетки, дори и ако човек продължава да пуши.

Отказване на цигарите

Кърито е характерно за ароматната индийска кухня, а някои смятат, че е британска подправка.

В зависимост от това дали ще се готви месо, пиле, риба или зеленчуци, се прави съответната смес, която да е букет от аромати, без да доминира някоя от тях.

Проучване на университета в Орегон, САЩ е доказало, че ежедневната консумация на къри укрепва имунната система.

Изследване на британски учени сочи, че определена съставка на кърито подпомага сесиите по химиотерапия, унищожавайки раковите клетки, които не умират при терапията.

Куркума

Според шведски учени от Университета на Линкьопинг, ако ядете къри поне 1-2 пъти седмично, можете да се предпазите от деменция и убиващата мозъчната активност болест на Алцхаймер.

Активното съединение в корените на куркума, от които се прави кърито, е удължило живота на насекоми със 75% благодарение основно на благотворното си въздействие върху мозъка им.

Изследвания в Ирландия и Полша пък доказали, че куркуминът убива раковите клетки в хранопровода и стомаха, и то в рамките на денонощие.

Един от най-популярните начини за приготвяне на индийско къри е чрез смесването на кориандър, лют червен пипер, тур дал, чанна дал, урад дал, кимион, сол, оризово брашно, канела, листенца къри, тамаринд и куркума, която придава познатия жълт цвят на кърито.

Всяка една от съставките на кърито помага на организма по различен начин.

Кориандърът например е богат на витамин С, а лютият червен пипер тонизира интелекта и стимулира кръвообращението.

Рейтинг

5 0
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати