Гурме кухня

Гурме
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Думата „гурме” идва от френски. Означава ценител и познавач на добрата храна и напитките. В езика навлиза като прилагателно, което описва на първо място изисканите ястия, в чието приготовление и начин на поднасяне са вложени специални съставки, особено старание или творчество. От друга страна се употребява за готварски уреди, които се използват в процеса на това приготовление, или за ресторанти, в които се поднасят подобни изтънчени ястия.

У нас съществува още и понятието „гурме туризъм“. С него се означава ниша в туристическия бизнес, при която заедно с пътувания до различни дестинации се предлага и дегустация на характерни за региона храни и напитки.

Гурме кухнята съчетава в себе си удоволствие, качество и здравословна храна. Когато се говори за гурме кухня, се има предвид кулинарното изкуство на хубавите храна и напитки, както и висшата кухня.

Гурме кухня

Отличителните белези за тази кухня са приготвянето и сервиране на ястията. Обикновено порциите са малки, но много богати и интензивни на вкус. Консумирането на гурме храни е продължително и бавно, за да могат да се извлекат всички вкусови предимства.

За разлика от тристепенното меню в конвенционалната ни и позната кухня, в класическото гурме меню място намират седем или осем различни блюда. Почитателите на този вид хранене са хора, обичащи да се хранят здравословно и на чиито трапези липсват мазните и запържени блюда.

Телешки стек

Те са най-вече консуматори на телешко, заешко, свинско, агнешко, патешко и пилешко месо, риба и морски дарове, зеленчуци и плодове, ядки, както и други здравословни храни. Те се приготвят по начин, гарантиращ усвояването на съставките по максимално полезен за организма и тялото начин.

Ястията в гурме кухнята обикновено се приготвят печени или на пара чрез задушаване. Поднасят се с гарнитура от зеленчуци. Аранжировката винаги е възможно най-екстравагантна, гарнирана с редукция от балсамов оцет, ароматни масла и други подправки.

Гурме кухнята е изключително популярна по целия свят. У нас почитателите и всекидневно се увеличават. Може да бъде опитана в редица ресторанти, които са я включили в менюто си, както и в такива, специализирани само в предлагането на гурме храни. А защо не и да бъде приготвена у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати