Вкусни рецепти за мусака от цял свят

Вкусни рецепти за мусака от цял свят

Мусака

На Балканите има много исторически, културни и етнически преплитания. Никак не е чудно, че в различни части на полуострова човек намира едни и същи песни, ястия или обичаи. Всеки народ добавя по нещо от себе си и често си присвоява за пред света авторските права над произведението.

Мусаката често е приемана от световната готварска общност за типично гръцко ястие и поп културата с пълна сила подкрепя този факт. Истината обаче е, че наименованието й е с арабски произход и тя се е появила на гръцка територия доста по-късно от времето на Омир.

Арабска мусака

Необходими продукти: 1 патлажан (400 г.), 5-6 картофа

За соса: 70 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч мляко, 2 ч.л. пилешки бульон сух, мускатово орехче, бял пипер, сол, 1 яйце, 50 г моцарела

За плънката: 0.5 кг кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 домат, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. копър и магданоз, мускатово орехче, къри, сол, пипер, босилек, розмарин, 1/2 ч.ч. червено вино

Арабска мусака

Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на кръгчета, слага се в подсолена вода и се оставя за 20-30 минути. След това се отцежда и запържва до полуготовност. Слага се на салфетка, за да попие мазнината.

Картофите се нарязват на кръгчета и се пържат до полуготовност. Отцеждат се. Лукът се запържва до златисто, добавя се каймата, след това и настърганият домат, чесънът и подправките. Налива се виното и се задушава под капак, при периодично разбъркване. В тава се нареждат запърженият патладжан, отгоре каймата и най-отгоре картофите.

От продуктите се приготвя сос Бешамел и след като изстине, леко се разбиват в него яйцата и се разбърква. Мусаката се залива със соса. Отгоре се настъргва моцарела и се пече в нагрята до 180 градуса фурна около 40 мин.

Това е популярната днес рецепта за арабска мусака. В оригинален превод обаче „мусака” буквално означава "охладен" и в арабския свят под това име се е подвизава салата от домати и патладжани, поднасяна като студено мезе.

Най-популярният вариант на мусака е гръцкият. Тя представлява ястие от три слоя.

Мусака по гръцки

Гръцка мусака

Необходими продукти: 1 кг картофи, 1 кг патладжани, 1/2 кг смляно телешко, половин глава смлян лук, 250 г консервирани домати, малко доматен сок, половин водна чаша бяло вино, чаша зехтин, шепа нарязан магданоз, сол, пипер, щипка канела и индийско орехче.

За заливката: 1 литър мляко, чаша брашно, половин чаша зехтин, две яйца, кашкавал.

Начин на приготвяне: Патладжаните се режат на кръгчета и се нареждат в тава с по малко сол на всяко. Обелените картофи се нарязват на кръгчета и се запържват в зехтин.

Изваждат се от тигана преди да са съвсем готови и се отделят настрани. В същият зехтин се запържват леко и патладжаните, като след изваждането се слагат на салфетки, за да попият малко от мазнината.

Лукът се запържва до покафевяване, добавя се каймата, след десет минути и виното, доматите, доматен сос, магданозът, сол, пипер и канела на вкус и половин чаша вода. Когато водата попие, сместа се маха от котлона и се добавя настърганият кашкавал.

За заливката се разбърква с чаша мляко с брашното. Останалото мляко се сварява и се смесва полека с разбъркване, за да се получи гъста каша. След свалянето от котлона се добавят и две разбити яйца, заедно с индийското орехче.

На дъното на намаслена тава се подрежда ред картофи. Покриват се с месната смеска. Отгоре се нарежда слой патладжани, а отгоре отново се покрива с нея. Последния слой се покрива със заливката. Мусаката се пече в умерено силна фурна, до покафеняване.

Турската разновидност на мусаката се различава от гръцката по специфичното нареждане на пластове и заливката. Въпреки това има турски рецепти, в които продуктите също се редят на три слоя, като последният се състои от нарязани на кръгчета домати.

Турска мусака

Турска мусака

Необходими продукти: 500 г телешка кайма. ½ домати от консерва, ½ буркан кисели краставички, 1 морков, 5-6 яйца, 1 кг картофи, 150 мл прясно мляко, масло, кашкавал, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Каймата се размачква с доматите. Яйцата и моркова се сваряват. Приготвя се картофено пюре. Каймата се запържва. В намаслена тавичка се разстила половината от картофеното пюре, като от време на време лъжицата се топи в разтопено масло, за да не залепва за пюрето.

Отгоре се добавя каймата, а върху нея се редят нарязаните на колелца кисели краставички, моркова и сварените яйца. Отгоре се разстила другата половина от пюрето. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича във фурната.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати