Как да си приготвим лешниково мляко

Как да си приготвим лешниково мляко

Лешниково мляко

Все повече хора предпочитат да си приготвят сурово домашно мляко. Една от най-добрите суровини за това са лешниците, тъй като са едни от най-мазните ядки. Освен това, за разлика от бадемите, лешниците са по-меки и поради това - по-лесно смилаеми. Лешниковото мляко може да се приготви и лесно с помощта на кухненски блендер.

В лешниците се съдържат обилно количество витамин С, витамин Е, витамин В6, калций, желязо, магнезий, цинк и манган, които се запазват в тяхното сурово състояние. Поради това лешниковото мляко, освен вкусно, е и изключително полезно.

Лешниково мляко

Необходими продукти: 1 шепа сурови лешници, 1 чаша минерална вода

Начин на приготвяне: Лешниците се накисват в купа с вода от предната вечер, така че водата да ги покрива. На сутринта водата се изсипва, лешниците се измиват добре и се поставят в блендера.

Долива им се минерална или друга пречистена вода, така че тя да покрива ядките с 1 пръст. Полученото се бледнира за минута-две.

Получената бежова смес се прецежда с цедка и млякото е готово. Вече имате 1 чаша мляко и 1 купичка смлени лешници, с които да си направите нещо вкусно, като лешников крем например.

Лешници

Лешниковото мляко може да се използва за приготвянето на различни вкусотии или се консумира отделно. За целта преди разбиването на лешниците в блендера се прибавят и няколко фурми или стафиди – за подслаждане.

Към млякото могат да се добавят още много и различни продукти по желание. За да стане плодово-млечно, се добавят резенчета банан, праскова, кайсии и ягоди. За да добие типичната „млечна” консистенция, към млякото се прибавят 1-2 лъжици суров сусамов тахан.

За шоколадово мляко пък се добавят 1-2-3 с.л. сурово какао. ½ супени лъжици канела придават аромат и засилват метаболизма, както и пакетче ванилия.

1 супена лъжица мака, супена лъжица пчелен прашец, мед, агаве, кафява захар, кленов сироп – всички те ще променят вкуса на лешниковото ви мляко в желаната насока. Друга идея за подобряване на вкуса е замяната на водата, която се прибавя в блендера, с прясна кокосова вода.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
14.03.2016 10:16
Водата в която са киснали използва би се след това?
0
0