Апетитни рецепти за солен кекс

Солен Кекс
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см -
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см -
15.00 лв.
Виж ››

Историята на кекса е толкова стара, че чак звучи като нещо нереално. Предците ни са ги приготвяли още от най-древни времена, така че надали е изненада за някого, че в наши дни има толкова различни вариации за приготвянето му.

Ето защо днес ви предлагаме няколко апетитни рецепти за по-интересно печиво: вместо сладък – солен кекс. Кулинарна фантазия за закуска, а защо пък не и за ордьовър или вечеря.

1. Солен кекс с шунка и маслини

Необходими продукти: 3 яйца, 100 мл олио, 100 мл прясно мляко, 200 г брашно, 1 пакетче бакпулвер, 100 г сирене, 100 г кашкавал, 100 г обезкостени маслини, 100 г шунка.

Кекс с шунка и маслини

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата, олиото и прясното мляко. Добавете останалите продукти, като кашкавала, маслините, шунката и подправките предварително нарежете на ситно. Изсипете готовото тесто в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Печете кекса около 40 минути при температура 180 градуса.

2. Солен кекс с праз лук

Необходими продукти: 2 стръка праз, 200 г брашно, 2 ч. л. бакпулвер, 200 мл течна сметана, 3 яйца, 100 г синьо сирене, 50 г краве масло, 1/2 ч. л. сол.

Начин на приготвяне: Празът се нарязва на кръгчета и се запържва 3–4 минути в предварително загрятото масло. Сметаната и яйцата се разбиват и се посоляват. Добавя се синьото сирене, нарязано на кубчета, и всичко постепенно се сипва в брашното. Разбърква се добре.

Кекс с праз

Готовата смес се разпределя в правоъгълна форма за кекс с дължина 22 см, покрита с хартия за печене. Добре е хартията да е намаслена, за да прилепне. Пече се около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

3. Солен кекс с колбас и копър

Необходими родукти: 2 яйца; 1/2 чаена чаша кисело мляко, 5-6 големи супени лъжици брашно, салам на дребни кубчета (може кренвирши, пушени гърди и т.н.); 200-250 г натрошено сирене, 6 супени лъжици олио, 1 връзка копър, сол, сода за хляб.

Начин на приготвяне: Разбъркайте яйцата с киселото мляко и содата. Добавете олиото и малко сол. При непрекъснато бъркане добавете брашното.

Добавете ситно нарязания салам, натрошеното сирене и накълцания копър. Намажете форма за кекс с олио и посипете с брашно. Изсипете сместа и печете на 180 градуса около 40 мин.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати