Кои са полезните храни при подагра?

Портокалов сок

Правилното хранене при подагра е едно от най-важните условия за подобряването на общото състояние на организма. Както е известно, е невъзможно подаграта да бъде отстранена напълно, но с правилно хранене може да се подобри състоянието на човека, който страда от нея.

Ако се приемат само разрешените при подагра хранителни продукти и се избягват забранените, това ще помогне за нормализирането на обмяната на пурини и намаляването на образуването в организма на пикочна киселина и нейните соли.

Много е важно човек да се храни правилно, ако има подагра. Препоръчително е храната да се приема на четири или пет порции през деня. Както гладуването, така и преяждането са абсолютно недопустими, ако човек страда от подагра, тъй като това може да провокира пристъп или влошаване.

Болните от подагра трябва преди всичко да се борят с излишните килограми, но рязкото отслабване също е крайно нежелателно и дори опасно. При подагра трябва да се пият около 2 литра течности дневно, а в периодите на влошаване на състоянието - и до 3 литра дневно. Това може да са компоти, прясноизцедени сокове, чайове и минерална вода. Препоръчително е да се пие между отделните хранения.

При подагра е добре да се хапват предимно зеленчуци и плодове, както и различни други видове растителна храна. Месото трябва да бъде ограничено, както и месните и гъбените бульони, месото от млади животни, месните субпродукти, пушените меса, мазните сосове и животинските мазнини.

Зеленчуковите супи, супите на млечна основа с пилешко месо, киселото мляко, различни видове плодови компоти са полезни при подагра. От месата, освен пилешкото, са полезни диетичните видове - пуешко и заешко месо. Сварената риба също е полезна при подагра, а пържената е абсолютно забранена, както и пушената и осолената.

Подагра

Любителите на морски дарове може да се хранят спокойно с предпочитаните от тях вкусотии - при подагра е полезно да се хапват калмари и скариди. Консервираната риба и консервираните морски дарове обаче са забранени при това заболяване.

Изварата с ниска масленост е полезна при подагра, както и някои видове сирена, без прекалено солените и пикантните. Макаронените изделия и овесените ядки също са препоръчителни, ако човек страда от подагра. Болният от подагра трябва да се откаже от бобовите култури, а също така от пикантните подправки, алкохола и бирата, черния чай, кафето и какаото.

При подагра са полезни морковите, зелето, картофите, краставиците, патладжаните, тиквичките. Карфиолът, аспержите, спанакът, целината и чушките трябва да се консумират в по-малки количества.

Любителите на сладкото трябва да се откажат от шоколада, но могат да хапват желирани бонбони, сладка и конфитюри. Смокините не се препоръчват при подагра, но ябълките, крушите, кайсиите, портокалите и всички видове семки и ядки са полезни при това състояние.

Зеленият чай е полезен при подагра, както и чаят от шипка, сокът от краставици и кафето от цикория. Може да се консумират различни видове растителни масла, а зехтинът е много полезен при подагра и не трябва да се пренебрегва.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати