Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три апетитни бански специалитета

Три апетитни бански специалитета

2 от 3 Снимки

2. Катино мезе


Необходими продукти: 500 гр. свинско месо (най-добре филе), 200 г печурки, 100 мл зехтин, 2 гл. лук, 1/2 вр. магданоз, 2 с.л. лимонов сок, червен пипер, черен пипер (едро счукан), сол

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки кубчета и се слага да се задушава в зехтина. Когато месото побелее, се добавят ситно нарязаните лук и гъби. Добавя се вода, така че да покрие продуктите, добавят се сол и червен пипер и се оставя да се задушава на тих огън, докато месото стане крехко и водата се изпари. Сервира се горещо, като преди това се подправя с лимонов сок и черен пипер и се поръсва със ситно нарязан магданоз;

Освен с красивия си пейзаж, чист въздух и необятни ски писти Банско е известен и с ароматните си вкусни ястия. И тъй като зимният сезон е обикнат за спортове в планината, банските специалитети се консумират най-вече през студените месеци.

Ако и вие не сте пропуснали снежните склонове на Пирин, то със сигурност се седнали в някоя от традиционните бански механи, където може да пробвате някой от деликатесите на района.

Разгледайте галерията горе и вижте кои са трите най-емблематични за Банско гозби. Разбира се, няма как да не започнем с Банската [капама], в приготвянето на която няма нищо трудно. Единственото, което може да ви откаже да си я приготвяте ден през ден, е, че като всяко хубаво нещо става бавно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати