Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три апетитни бански специалитета

Три апетитни бански специалитета

3 от 3 Снимки

3. Чомлек


Необходими продукти: 3 кг телешки джолан, нарязан на шайби, 5 малки и твърди глави кромид лук, 10 скилидки чесън, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, кимион, 2 супени лъжици сол, 2 кг картофи, 300 мл червено вино, 1 суха червена чушка. Някои банскалии добавят и 200 мл доматен сос.

Начин на приготвяне: Продуктите се подреждат в дълбок керамичен съд с вместимост 5 л по следния начин: в средата се поставят няколко парчета от джолана, после се добавят едро нарязани картофи, подправки, кромид лук, нарязан на четири и скилидки чесън, наръсва се със сол.

На следващия ред отново се поставя в средата джолан, а от края - картофи, кромид лук чесън и подправки, сол. Най-накрая се изсипва виното. Тенджерата се запечатва много добре с тесто /брашно с вода/, за да не излизат парите. Пече се първоначално в силна фурна на 220 градуса до завиране /около 1 час/, после 3 часа къкри на слаб огън.

Освен с красивия си пейзаж, чист въздух и необятни ски писти Банско е известен и с ароматните си вкусни ястия. И тъй като зимният сезон е обикнат за спортове в планината, банските специалитети се консумират най-вече през студените месеци.

Ако и вие не сте пропуснали снежните склонове на Пирин, то със сигурност се седнали в някоя от традиционните бански механи, където може да пробвате някой от деликатесите на района.

Разгледайте галерията горе и вижте кои са трите най-емблематични за Банско гозби. Разбира се, няма как да не започнем с Банската [капама], в приготвянето на която няма нищо трудно. Единственото, което може да ви откаже да си я приготвяте ден през ден, е, че като всяко хубаво нещо става бавно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати