Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет апетитни варианта на Гуакамоле, с които ще си оближете пръстите

Пет апетитни варианта на Гуакамоле, с които ще си оближете пръстите

Гуакамоле

Гуакамоле сосът се приготвя от добре узрели плодове авокадо. Родината на Гуакамолето е Мексико. А на датата 16 септември се отбелязва Световният ден на Гуакамолето, което е един доста добър повод да си забъркате вкусната разядка.

Приготвянето на домашно Гуакамоле е много просто и лесно. Всичко, което се изисква, е добре узрели авокадо. Ако си приготвите дипа, ще избегнете закупуването на консервирани продукти, които могат да съдържат оцветители, консерванти или други нежелани съставки.

Гуакамолето е много податлив на импровизации сос, който може да се приготви в много варианти, ръководейки се от оригиналната рецепта. Разядката в мексиканските ресторанти се сервира, за да придружи начосите или питките, но също така и само за да се намаже върху филия хляб или като подправка към зеленчуци.

Ето как да си приготвите соса от авокадо според традиционната рецепта, като ви предлагаме и вкусно допълнение в още цели 5 варианта на рецептата за Гуакамоле.

Оригинална рецепта за Гуакамоле

Сос Гуакамоле

За оригиналната мексиканска рецепта са ви необходими само 3 съставки. Това е основната рецепта, която можете да си обогатите с любимите подправки или с подправките, предложени по-долу.

Необходими продукти: 4 броя авокадо, 2 броя лимети/лимони, щипка сол

Начин на приготвяне: Разделете авокадото на половина и премахнете костилката. Обелете плода, изтеглете пулпата, нарежете на кубчета и с помощта на вилица намачкайте на каша в купа, докато се образува пюре. Настържете една малка част от кората на лиметите, стиснете плодовете и изстискайте сока. Добавете го към пюрето от авокадо и разбъркайте. Овкусете със сол. Просто трябва да се смесят съставките, да се слеят добре, за да завършите Гуакамолето си и да получите една чудесна домашна салса.

Гуакамоле с кисело мляко

Пет апетитни варианта на Гуакамоле, с които ще си оближете пръстите

Като се започне от основната рецепта, можете да получите по-богат Гуакамоле сос - например чрез добавяне на кисело мляко. Към добре узрели авокадо добавете още кисело мляко, 1 скилидка чесън, лимонов сок, черен пипер и кимион. Смесете съставките до желаната консистенция за соса и количеството на подправките в зависимост от вашия вкус.

Гуакамоле с домати

Гуакамоле

За да се приготвите сос Гуакамоле с домати ще са ви нужни 2 броя авокадо, 1 брой зрял домат, 2 супени лъжици нарязан на ситно лук, 1 скилидка чесън, лимон или лимонов сок, сол и черен пипер. След отстраняване на пулпата на авокадото направете каша с помощта на вилица и добавете постепенно и другите съставки за обогатяване на вкуса.

Гуакамоле с червен лук

Пет апетитни варианта на Гуакамоле, с които ще си оближете пръстите

Можете да обогатите Гуакамоле соса с червен лук. Ще ви трябват 2 или 3 броя узрели авокадо, нарязан ½ червен лук, магданоз, сол, 1 червена чушка, 3 супени лъжици лимонов сок. Ако искате по-пикантен сос, може да добавите щипка чили.

Гуакамоле с пипер

Пет апетитни варианта на Гуакамоле, с които ще си оближете пръстите

Ето една рецепта за приготвяне салсата Гуакамоле, подходяща за тези, които обичат по-пикантен вкус. Ще са ви необходими 4 броя узрели авокадо, ½ глава червен лук, 3 броя зелени лимони, сол и чили. Можете да използвате и чили на прах.

Гуакамоле с маслини

Пет апетитни варианта на Гуакамоле, с които ще си оближете пръстите

За да се подготвите за Гуакамоле сос с маслини, ще ви трябват 2 или 3 броя меки и узрели авокадо, 2 скилидки чесън, сок от 1 лимон, малко зехтин екстра върджин, сол, шепа черни маслини. Пресовайте чесъна и маслините, а след това добавете всичко към вече пасираното авокадо, полейте със зехтин и лимонов сок. Можете да украсите соса с цели маслини.

С предложените варианти може да изненадата вашето семейство или да блеснете пред своите гости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest