Вегетарианската диета води до по-висок риск от сърдечни заболявания

вегетарианска диета
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Напълно вегетарианският хранителен режим често се посочва за много по-добра и здравословна диета от тази, която включва комбинираната консумация на месо и зеленчуци.

Тези вярвания обаче бяха подложени на съмнения от редица кардиолози от различни институти по света. Нови проучвания показват, че прекомерната консумация на вегетариански храни, рафинирани зърна и картофи е свързана с по-високия риск от сърдечни заболявания.

В доклад, публикуван в регулярния бюлетин на Световната здравна организация, е описано как учени от цял свят са се запознали с информация, свързана с така нареченото здравословно хранене, добита след десетки хиляди медицински изследвания.

Обобщената информация се съсредоточила върху три различни хранителни режима – диета, включваща зеленчуци и месо, вегетариански режим, състоящ се от пълнозърнести храни, и такъв, включващ пресни плодове и зеленчуци, сготвени по нездравословен начин.

Повечето изследвания за вегетарианската диета сочат, че обикновено хранителният режим предпазва от сърдечно-съдови заболявания, но не отчитат качеството на растителната храна, коментира ръководителката на изследването Амбика Сатия.

Хората, които спазват вегетарианска диета, но консумират много рафинирани храни и захари, имат значително по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, отколкото вегетарианците с по-малко подобни храни в диетата, казва още тя.

Учените изследвали резултатите на повече от 210 хиляди души, които спазвали един от трите хранителни режима. От тях 8631 придобили заболявания на сърцето поради запушване на артерия.

зеленчуци

Установено било, че хората, които приемали полезни храни като пресни плодове, зеленчуци и ядки, имали 25% по-малък шанс да развият сърдечно-съдови заболявания от останалите, приемали малко от този тип храна.

Хората, чиято диета включва по-вредни растителни продукти като рафинирани зърнени култури, захар и пържени картофи, имали 32% по-висок шанс от развитие на сърдечно-съдови заболявания от останалите, приемали минимално количество от тези храни.

Препоръката на експертите е диета с пресни плодове и зеленчуци, ядки, нерафинирани зърнени храни и нискомаслени продукти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати