Още една полза от консумацията на риба

Още една полза от консумацията на риба
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
Виж ››

Ползите от рибата са много, но наскоро учени откриха поредната, която може да промени живота на мнозина. Според ново проучване завишената консумация на морски дарове може да помогне за облекчаване на болките от ревматоиден артрит. Хората, страдащи от заболяването, които ядат риба най-малко два пъти седмично, съобщават за намаляване на отоците и изнежеността на ставите.

Изследването обхваща 176 души с артрит, които са отговорили на специфични въпроси относно хранителните си навици в годината преди това. По-конкретно, авторите разглеждат отговорите на въпросите за това колко често хората ядат риба тон, сьомга, сардини и други риби, приготвени сурови, на пара или печени.

Учените не разглеждали колко често хората ядат пържени риби, миди или скариди, защото тези храни имат по-ниска стойност на омега-3 мастни киселини – вид мазнини с противовъзпалителни свойства.

Предишни проучвания показват, че приемането на добавки от рибено масло (които са богати на омега-3) може да е от полза за хората с ревматоиден артрит, настоящето изследване е първото проучване, което разглежда ползите срещу имунното заболяване, които носи консумацията на истинска риба.

За по-точни резултати учените взели предвид и активността на заболяването на участниците или, с други думи, броя подути стави съобразено със степеннта на възпалението в кръвта им.

Резултатите за активността на заболяването били средно с половин точка по-ниска при хората, които са яли най-много риби (два пъти седмично или повече) в сравнение с тези, които са яли най-малко (веднъж месечно или никога). Това се установява, след като изследователите коригират редица фактори, които иначе биха повлияли на резултатите, включително възраст, пол, индекс на телесна маса, депресия, семейно положение, употреба на медикаменти и консумация на рибено масло.

Още една полза от консумацията на риба

По скалата за отчитане на резултатите най-високата степен е 5 (за хората с влошен артрит), а най-малката е 1 (за здравите хора). Така че за учените намаляването на активността на заболяването с половин точка се смята за голям успех.

С подобен тип подобрения обикновено очакваме, че пациентът ще се чувства значително по-добре, казва водещият автор на изследването д-р Сара Тедешчи, аспирант по ревматология в Бригамската женската болница.

Проучването също така предполага, че колкото повече риба ядат страдащите от ревматоиден артрит, токова по-голямо облекчение от болките получават.

Всяка порция риба на седмица е свързана с по-ниска активност на болестта, казва още Тедешчи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати