Агаве

Агаве

Агавето представлява растение, което по външен вид наподобява кактус. Расте в дивата пустош на Централна и Южна Амерка, а най-популярната му употреба е за направата на световноизвестната текила.

Въпреки че много прилича, агавето не е кактус и няма нищо общо с него. То принадлежи към семейството на лилиите, а вече дори има свой собствен вид Agavaceae, който включва в състава си повече от 400 вида агаве. В Мексико са разпространени 400 вида от групата, от които в наши дни само Agave Tequilana /синьо агаве/ се използва за направата на текила. Първата спиртна напитка, която е била произведена от агавето е позната като вино мескал, а днес общата категория към която принадлежи текилата е известна като мескал.

Агавето има месести листа, които са разположени едно спрямо друго като розетка. За да се извлече сладкия нектар от агавето, който се използва като заместител на захарта, от сърцевината на растението трябва да бъде извлечен сок, който в последствие се филтрира и хидролизира. Полученият цвят може да има светъл или тъмен цвят, а от това зависи и неговия вкус. Светлият нектар от агаве има по-неутрален вкус, докато по-тъмните нектари имат карамелен вкус и аромат и са по-сладки. Съществува и суров сироп от агаве, който се произвежда с ниска температура.

Първи ацтеките познавали агавето. Те го наричали „дар от боговете“. Нектарът от агаве се е използвал успешно още преди хиляди години за подслаждане на различни напитки. Наричали го още „медена вода“, защото е по-сладко от меда, но със значително по-рядка консистенция.

Състав на агавето

Нектарът от агаве се състои главно от глюкоза и фруктоза. Съдържанието на фруктоза е много високо, достига до 90%. В сравнение с другите продукти, които се използват за подслаждане, нектарът от агаве има много по-нисък гликемичен индекс – 27. В агавето има голямо количество витамини А, В, К, D и С, както и кумарини, алкалоиди, естрогеноподобни изофлавоноиди.

100 г агаве съдържа едва 0.15 г мазнини, 0.52 г белтъчини и 16 г въглехидрати.

Избор и съхранение на агаве

Съвсем отскоро вече и на българският пазар се продава сироп от агаве. Може да се открие в повечето био магазини, но цената му е скъпа – около 150 г струват повече от 10 лв. Съхранявайте агавето според предписанията на етикета.

Текила

Агаве в кулинарията

Нектарът от агаве е подходящ за употреба от хора, спазващи различни режими на хранене – вегетарианци, вегани и месоядни. Освен това е подходящ и за всички онези, които се стремят към правилното и здравословно хранене. Най-големият плюс на агавето е, че притежава много мек и натурален вкус, освен това се разгражда лесно и бързо. Няма почти никакъв аромат.

Сиропът от агаве се приема като заместител на захарта и меда. Той има всички качества да бъде подсладител, но за съжаление не може да замести напълно меда и всички полезни качества в него. Все пак агавето е чудесна алтернатива за хората, страдащи от алергия към мед.

Агавето успешно се използва като подсладител на чай и кафе; влиза в състава на на различни протеинови барове; овкусява хляб и зърнени изделия, желета, конфитюри, кисело мляко, бонбони, десерти и палачинки.

Сладостта на агавето е 1.5 пъти повече от тази на захарта. Разтваря се много лесно дори в студени напитки. Най-подходящо е агавето да овкусява суровите десерти и шейкове, защото в печива сладостта на сиропа се изпарява малко или много.

Ползи от агавето

Агавето се използва при лечение на редица заболявания на храносмилателната система, в това число язви и различни възпалителни заболявания на червата и стомаха. Агавето е полезни и при възпаления в устната кухина. Растението има успокояващи свойства, които защитават лигавиците и ускоряват оздравяването на организма.

Растението Агаве

Агаве се използва при бронхит, артрит, очни възпаления, менструални нарушения, при рани и порязвания. Агаве, смесено с тиквени семки и жълто чили е много полезна смес при хора, които страдат от повторно завръщане на заболяванията, които вече веднъж са ги поразили.

Агавето има диуретични, антисептични, противовъзпалителни, разхлабващи и укрепващи свойства.

Вреди от агавето

Въпреки че имат редица полезни свойства, агавето притежава и някои негативи. На първо място не приемайте нектарът от агаве в големи порции, и то наведнъж. Поради високото му съдържание на фруктоза, агавето може да предизвика болестни състояния, много по-лесно, отколкото глюкозата.

Това е така, защото глюкозата метаболизира във всяка една клетка на човешкото тяло, докато фруктозата само и единствено в черния дроб. Консумацията на толкова богат на фруктоза продукт може да спомогне за развитието на патологични условия, близки до диабет. Освен това може да се стигне до увеличението на млечната и пикочната киселина.

В тежките случаи може да се наблюдава метаболитна ацидоза. Други негативни последици, свързани с прекомерната консумация на фруктоза са загуба на цинк, калий, желязо и магнезий. Фруктозата може да усили процесите на стареене на клектите.

Всички тези негативни ефекти могат да бъдат избегнати.

Консумацията на 15 до 50 г сироп дневно се смята за напълно безопасна, но забележете – при хора, които не страдат от чернодробни заболявания и водят активен начин на живот.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати