Ябълки
ApplesJabuke

Ябълки

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Кошница с ябълки
Ръчна резачка за плодове с 3 приставки - 15см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Ръчна резачка за плодове с 3 приставки - 15см
14.50 лв.
Виж ››

Мекият аромат и вкус на печените ябълки са сигурен знак, че есента е пред прага ни. В северното полукълбо ябълковият сезон настъпва през късното лято и продължава до ранна зима, но има и много разновидности, които са достъпни целогодишно чрез съхраняването им на хладно или чрез импортирането им от южното полукълбо.

Ябълките (Malus domestica) са хрупкави плодове с червена, жълта или зелена кора и са част от семейство розоцветни (Rosaceae). Вкусът им варира от умерено сладък до приятно кисел, в зависимост от самия вид. Златната и червената превъзходна ябълка са меки и сладки, докато Грейни смит са забележимо по-тръпчиви. Киселите ябълки, които запазват най-добре текстурата си по време на готвене, са предпочитани за печени десерти (като ябълков пай), докато видовете превъзходни се приемат обикновено в суров вариант.

С огромно разнообразие от видове и сортове, ябълките са масово разпространени из почти всички части на света, като всеки отделен сорт има различни характеристики що се отнася до размери, цвят, вкус, период на цъфтеж и характеристики на плода.

Всяка година в света се отглеждат над 55 милиона тона ябълки, а това количество съответства на около 10 милиарда ябълки, като бройка. В световен план най-големите производители на ябълки са Китай, САЩ, Иран, Турция, Русия, Италия и Индия.

История на ябълките

Витамини в ябълките

Ябълковото дърво, чиито корени идват от Източна Европа и Северозападна Азия, е разпространено в повечето региони с умерен климат. Ябълковите дървета са едни от първите култивирани дървесни видове. В течение на столетия са създадени много хибриди, давайки ни сегашните 7500 разновидности на ябълката.

Разпространена е тезата, че ябълковото дърво произхожда от северозападните Хималаи, а тяхното култивиране започва в Мала Азия и тръгва към Кавказ, Египет и Палестина. Древните гърци са отглеждали ябълкови насаждения преди повече от 600 г. пр.н.е. От там популярността на ябълковото дърво се разпространява към Рим и едва тогава из цяла Европа.

Дълго време ябълките са асоциирани с библейската история за Адам и Ева, макар реално да не се споменава, че споменатият плод е бил ябълка. В норвежката митология на ябълките е връчена по-позитивна форма: твърди се, че магическите й сили запазват хората млади завинаги.

Състав на ябълките

Избирайте напълно узрели плодове за набавяне на най-голямо количество антиоксиданти. Проведено в университета в Инсбрук, Австрия, изследване показва, че с напълното узряване на ябълките, почти преди да са се развалили, антиоксидантните им нива всъщност нарастват. В 100 г ябълки се съдържат около: 42 ккал, 0.1 г мазнини, 0.4 г белтъчини, 12 г въглехидрати.

Ябълките са преди всичко много добър източник на пектин и целулоза, която е съсредоточена предимно в кората и семките. В ябълковите плодове се съдържат завидни количества ябълчна и лимонена киселина, флавоноиди, витамини (от групата В, С, Е, Р и РР), полезен набор от минерали с превес на калий и бор. Освен това ябълките са богати на захари - фруктоза – 6.8%, глюкоза – 2.7%, захароза – 2.2%.

Приятният ябълков аромат се дължина на многото етерични масла, които се съдържат в ябълките. Различните вкусове на отделните сортове плодове завидят от съотношението и количеството на захарите и органичните киселини. Интересно е, че съдържанието на витамин С е различно при отделните сортове ябълката, като някои видове могат да съдържат до 3 пъти повече витамин С от останалите.

Зелени Ябълки

Избор и съхранение на ябълки

Оглеждайте се за твърди плодове с богата окраска. Жълтите и зелените ябълки с лека червенина са най-добри. Ще Ви напътства предпочитанието Ви за сладък или по-кисел плод, или дали ще го консумирате в суров или в обработен вид. Важно е да запомните, че Червената и Златната превъзходна са сред най-сладките екземпляри, а Грейни смит и Гравенщайн са с най-тръпчив вкус, но по време на готвене запазват най-добре текстурата си.

Хванете ябълката и силно притиснете възглавничките на пръстите си към нея. Ако ябълката е твърда и не се усеща потъване в нея, това означава, че плодът е добър. Фитонутриентното съдържание на ябълките не се променя особено по време на съхраняването им. След 100 дни, съдържанието на фенолни съединения леко намалява, но даже и след 200 дни държани на студено, цялостното количество на тези съединения остава приблизително същото каквото е било и в деня на прибирането им.

Кулинарна употреба на ябълките

По една ябълка на ден за здраве, е казал народът и надали е случайно. Повечето полезни вещества на ябълките флавоноиди, витамин С и пектин, се намират в кората и месестата част непосредствено под нея. Затова не белете ябълките при консумация, а само добре ги почиствайте. Нарязаната с метален нож ябълка бързо покафенява, защото намалява количеството на витамин С и повърхността се окислява. Ако напръскате ябълките с малко лимонов сок, може да предотвратите този процес. При термично обработените ябълки полезните вещества намаляват с около 40%, което обаче не бива да ви спира да си приготвяте ябълков пай или пълнени ябълки.

Всъщност ябълките са много податливи на кулинарна употреба, откъм съчетанието на вкуса им с други продукти. С ябълки се приготвят много пайове, ябълков щрудел, ябълков кекс и разнообразни ябълкови сладкиши, където често ги слагаме в комбинация с канела. Ябълките подхождат и на печени меса, а са и един от любимите плодове за консервиране, предимно в ябълково сладко, ябълков мармалад, ябълков оцет или пък сок.

Сладкиш от ябълки и грис

Как да им се насладим

Освен, че могат да бъдат консумирани сурови, ябълките са прекрасна добавка и към салати, и към готвени изделия.

Съвети за приготвяне на ябълки:

• Измийте ябълките под бистра течаща вода. Ако са органични- не ги белете, освен ако самата рецепта не го изисква.

• За да избегнете покафеняването им докато ги режете, поставете резените в съд със студена вода, в който сте добавили лъжица лимонов сок.

• За използване в бъдещи десерти с ябълки, нарязаните ябълки могат да бъдат съхранявани добре във фризер.

И казано накратко - съхранявайте ябълките в хладилник и се наслаждавайте на сладкия и хрупкав плод поне 3-4 пъти седмично.

Ползи от ябълките

Ябълките съдържат дълъг списък фитонутриенти, които действат като антиоксиданти и поддържат здравословното състояние на сърцето ни. За да се възползваме максимално от тях им е важно да ги приемаме с кората им. Естествено тъй като тя е изложена на външните въздействия, Ви препоръчваме да купувате органично отглеждани ябълки с цел минимизиране на нежеланото влияние от пестицидни спрейове или други потенциални замърсители.

Ябълки

Наред с антиоксидантите и диетичните фибри, съдържащи се в ябълките, флавоноидите са третата причина тези плодове да бъдат включени в една добра поддържаща сърцето диета.

Макар и в не толкова задълбочени изследвания, в сравнение с тези, касаещи здравословното състояние на сърцето, ябълките изскачат и в проучвания, отнасящи се до риска от рак. Редуцираният риск от рак на белите дробове при жените се свързва с ежедневната консумация на ябълки. Всъщност когато става въпрос за поддържане здравословното състояние на белите дробове, ябълките се появяват на първо място сред плодовете и за разлика от грейпфрутите, или въобще от цитрусовите плодове като цяло, те по забележителен начин редуцират риска от астма например.

Не считайте, че ябълките са по-малко специални в сравнение с по-екзотичните и по-малко разпространени консумирани плодове. Те със сигурност не са! Ябълките комбинират флаваноиди, фибри и антиоксиданти по уникален и несравним начин. Доказано е, че ябълковият сок е изключително полезен, като по-мътния, съдържащ и власинки, е за предпочитане пред бистрия. Максималната полза от ябълките обаче се крие в консумирането им като цял плод, а ключовите им предимства се извличат чрез консумирането на три средно големи ябълки на седмица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
57
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван Любомиров
Иван Любомиров
29.12.2012 12:52
От 20 години ям по 3-4,ябълки всеки ден. Не съм стъпвал при лекар, нямам пломби. Невероятни плодове! !!!
9
0