Протеини

AdminAdmin
Администратор
94642k
Животински източници на протеини

Представляващи около 20% от теглото на човешкото тяло, протеините изпълняват най-разнообразни функции в организма като жизненоважни компоненти на телесните тъкани, ензими и имунни клетки. Протеините са най-важната храна за спортистите и за всички, които искат да изваят красиво спортно тяло.

Протеините са сложни молекули, които се състоят от комбинация от различни аминокиселини - съединения, които съдържат въглерод, кислород, водород, азот и понякога сяра. Аминокиселините се свързват едни с други в специфично количество и уникални комбинации за всеки различен протеин.

Протеините, предоставящи 4 калории на грам, са важен източник на енергия за тялото, когато не са на разположение въглехидрати и мазнини. В допълнение към използването на протеините за генериране на енергия за клетъчните функции, когато е необходимо, органите използват аминокиселините, съдържащи се в протеините, за да произвеждат собствени протеини.

Видове протеини

веган източници на протеини

Съществуват различни видове протеини, на база произхода им. Първата група са животинските, които организмът получава при консумация на хранителни продукти от животински произход, каквито са месото и млякото например. Животинските протеини са известни още като пълни протеини, защото съдържат всички основни аминокиселини.

Следващия вид са растителните протеини. Те са познати като непълни протеини, защото са лишени от една или повече от основните аминокиселини.

Протеините, синтезирани от организма изпълняват редица важни физиологични функции

- Производство и поддръжка на структурни протеини: тялото произвежда няколко структурни белтъци, като миозин, актин, колаген, еластин и кератин, които поддържат здравината и целостта на мускулите, съединителната тъкан (връзки и сухожилия), косата, кожата и ноктите;

- Производство на ензими и хормони: всички ензими, които са съединения, които катализират химичните реакции в тялото, са съставени от протеини. В допълнение, хормоните, участващи в регулирането на кръвната захар (инсулин и глюкагон), както и хормоните на щитовидната жлеза са също синтезирани от протеини;

- Производство на пренасящи протеини и липопротеини: някои протеини се използват от организма да пренасят различни вещества до телесните тъкани. Тези пренасящи протеини включват хемоглобин (носи кислород), трансферин (носи желязо), церулоплазмин (носи мед), ретинол-обвързващ протеин (носи витамин А), албумин и транстиретин (носят други протеини). Липопротеините участват в транспортирането на мазнини и холестерол;

- Производство на антитела: антителата, които са всъщност протеини, играят важна роля в имунната система чрез свързването им с антигени (вируси, бактерии), като по този начин деактивират антигените и ги правят по-видими за имунните клетки (наречени макрофаги), които разрушават антигените;

- Поддържане на подходящ воден баланс: протеините участват в поддръжката на осмотичен натиск, който контролира количеството на водата, която се намира вътре в клетките;

- Поддържане на подходящ киселинен баланс: поради способността им да се съчетават с кисели и основни вещества протеините помагат за поддържане на нормален киселинен баланс в организма.

Дефицит на протеини

стомашна болка

Както възрастните, така и децата могат да живеят здравословно и при нисък прием на протеини, в случай че приемат достатъчно количество калории, тъй като всички по-съществени аминокиселини се намират в храната. В резултат на това, симптомите на дефицит на протеини най-често се наблюдават при по-бедните хора, които имат ограничен достъп до храна.

Белтъчно-енергийното недохранване, причинено от ниска доза на протеини и калории, е особено често при деца от развиващи се народи, тъй като децата изискват повече протеини на килограм телесно тегло, отколкото възрастните, за да се спомогне бързият растеж и развитие.

Вижте още що е то протеинов глад

Съществуват два вида протеино-енергийно недохранване: крайно изтощение и kwashiorkor. Крайното изтощение е състояние на полуглад, което може да се появи при хора от всички възрасти, които имат ограничен достъп до храна, но е най-често при деца, които не са кърмени. Симптомите на крайното изтощение включват загуба на тегло, на мускулна маса, на мазнини, слабост, умора и чести инфекции.

Kwashiorkor е гвинейска дума за "злия дух, който инфектира детето" и обикновено се среща при деца под 4 годишна възраст, които приемат храна с много въглехидрати и почти никакви протеини. Симптомите на kwashiorkor включват загуба на мускулна маса, отоци (задържане на течности) и чернодробна стеатоза.

Висок прием на протеини

високо протеинова диета

Прекомерният прием на протеини в продължение на много години може да доведе до проблеми с бъбреците и/или ускорена костна загуба, която в крайна сметка води до остеопороза.

При готвене протеините преминават през физически промени, наричани денатурация и коагулация. Денатурацията е свързана с промени във формата на протеините, като по този начин се намалява разтворимостта на протеиновата молекула.

Коагулацията причинява съсирване на протеиновите молекули, както се случва, когато се приготвят бъркани яйца. Когато храните, съдържащи протеини, се готвят повече от необходимото, е възможно да се унищожат чувствителни на топлина аминокиселини (например лизин) или протеините да станат устойчиви на храносмилателните ензими.

Всяко лекарство, което намалява секрецията или неутрализира действието на солната киселина в стомаха, има отрицателно въздействие върху храносмилането на протеини. В допълнение, стероидните противовъзпалителни лекарства (например преднизон) могат да доведат до загуба на мускулна маса, поради което се препоръчва хората, които приемат тези лекарства да увеличат своя прием на протеини.

Макар и необходими за нашето здраве, протеините не се използват често терапевтично. Въпреки това високият хранителен прием на протеини е полезен за хора, които са имали тежка физическа травма и за спортистите. Освен това няколко отделни аминокиселини като глутамин, лизин, фенилаланин, тирозин, аргинин и цистеин са използвани често терапевтично.

Като хранителни добавки са на разположение широк спектър от протеини на прах. Особено популярни са тези, които съдържат соев протеин, тъй като соята е известна с възможността си за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак.

Източници на протеини

печеното месо е богато на протеин

Отличен източник на протеини са риба тон, скариди и риба треска. Много добър източник са еленско месо, камбала, сьомга, миди, пуешко, пилешко, агнешко, говеждо месо, телешки черен дроб, спанак, тофу, синап, соя и моцарела.

Добри източници на протеини са яйцата, млякото, карфиол и много бобови растения.

Дневен прием на протеини

Освен с храната протеин може да се набави и от редица хранителни добавки, които съдържат различни съставки и вкусове. Необходимостта от протеин при неспортуващия човек е съвсем различна от тази на активно спортуващите. Според различни препоръки дневният прием на протеини е 0.8-1 г на всеки килограм телесна маса. Това количество обаче е базирано на приемани 2000 калории дневно, а активно спортуващият човек се нуждае от много повече калории и съответно - протеини. Смята се, че за спортуващите хора количеството протеин варира между 2-3 г/кг, а в дадени обстоятелства - дори повече.

Тук става въпрос за дневен прием на протеини от различни източници - както хранителни, така и добавки. Организмът има определен лимит за усвояване на протеините, поради което се препоръчва да се приемат на порции. Приемът на прекалено големи количества протеин наведнъж може да причини различни странични ефекти - затруднение в бъбречната дейност, стомашни неразположения, нарушения в баланса на чревната микрофлора.

Здравословният начин на живот изисква осигуряването на необходимото количество протеини чрез прием на подходящата храна. Ако се прибегне към прием на добавки, те трябва да осигуряват малка част от белтъчините за деня, но да се набавят в точното време, когато могат да окажат огромно влияние върху метаболизма и постигането на спортни резултати, изграждането на мускулна маса и нейното възстановяване след физическо натоварване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.2
59
48
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван
Иван
07.06.2014 17:08
Много тъпа статия,как може да пише,че :Прекомерният прием на протеини в продължение на много години може да доведе до проблеми с бъбреците и/или ускорена костна загуба, която в крайна сметка води до остеопороза.Това не само,че не е вярно,но напротив,високобелтъчната диета е полезна.
1
7
Росен
Росен
28.07.2014 13:26
По коментара ти разбирам, че най-вероятно приемаш високи количества протеин сигурно и с добавки. Ако си го правил вече повече от година и те е еня за здравето ти - отиди и си прегледай черния дроб, пусни си и кръвни изследвания. Приема на поне 1.8 г протеин на кг телесна маса при сериозно и редовно физическо натоварване е необходимо - но не е безобидно за здравето. Сам решаваш и сам си носиш отговорност за себе си...
9
1
Димитър
Димитър
05.01.2014 22:58
Много добра статия
6
0