Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Тестото за киш (Pate brisee)Тестото за киш (Pate brisee)
15 Януари
Когато се ползва малко бакпулвер в тестото за киш, то не е за да бухва, а за да стане по- крехко и топящо се в устата. В настоящата рецепта ви предлагам по- семпъл вариант на тестото за киш, който не съдържа яйце....
Защо тестото се рони?Защо тестото се рони?
14 Януари
Ефектът на содата е бърз и тестото няма време да образува глутенови връзки, а просто бухва в резултат на химични процеси....
Защо тестото НЕ втасва?Защо тестото НЕ втасва?
26 Май
Защо тестото не втасва?...
Защо тестото се къса?Защо тестото се къса?
27 Януари
А вижте как се прави перфектното тесто за пица, тесто за багети, тесто за понички....
Защо не бухва тестото?Защо не бухва тестото?
11 Дек.
Тайната на вкусния домашен хляб е в хубавото омесеното тесто....
Защо тестото става твърдо?Защо тестото става твърдо?
14 Дек.
Вижте как се прави: - тесто за мекици; - тесто за хляб; - тесто за пай; - тесто за пици....
Защо тестото става жилаво?Защо тестото става жилаво?
22 Януари
А не забравяйте и да хвърлите и по един поглед на нашите рецепти за нежилаво тесто за пица или пък тесто за мекици....
Тайните на тестотоТайните на тестото
22 Март
3
Не мажете края на изделия от многолистно тесто с яйце, тъй като то няма да позволи на тестото да се вдигне....
Защо се слага мая в тестото?Защо се слага мая в тестото?
13 Март
Маята, която се слага в тестото, е основната причина да бухне тестото. Но простото смесване на мая с брашно, кисело или прясно мляко и др. продукти няма да доведе автоматично до бухване на тестото....
Колко време трябва да втасва тестотоКолко време трябва да втасва тестото
09 Дек.
3
Ако сте решили да си приготвите нещо с домашно приготвено тесто, трябва да знаете няколко неща....
Защо тестото се удря 100 пъти в масатаЗащо тестото се удря 100 пъти в масата
25 Дек.
Тази техника е подходяща за лепкави теста (на тях може и да им прибавяте брашно, за да спрат да лепнат, но и това е много ефективно), защото спират да лепнат и са готови за разточване и печене....
Защо тестото се надига, когато му сложим мая?Защо тестото се надига, когато му сложим мая?
01 Септ.
Когато поставяме в тестото мая, в него се появяват много мехурчета от въглероден двуокис. Тези мехурчета правят тестото да се надига. Откъде идва въглеродният двуокис? Маята го произвежда от тестото....
Какво помага за доброто втасване на тестото?Какво помага за доброто втасване на тестото?
18 Май
Това е газ, който подпомага набухването на тестото. Добре е тестото да втаса поне два пъти. Един след заместването на тестото и втори, когато е оформено....
Как да се опазим от премесване на тестотоКак да се опазим от премесване на тестото
13 Ноем.
Не месете твърде бавно, процесът трябва да е бърз и да не оставяте тестото да почива твърде дълго. Тестото е готово, когато спре да лепне и успеете да оформите топка, която не се разпада....
Какво отчита Вега тестът?Какво отчита Вега тестът?
14 Дек.
Вега тестът се използва и терепавтично, за тестване ефективността на лекарствата още преди да бъдат приети. Уредът, с който се прави тестът Вега, е бил създаден за първи път през 1978 г....
Тестови сухари помагат при печенетоТестови сухари помагат при печенето
26 Август
Домакините, които не са наясно с всички особености на фурната си, могат да изпаднат в доста неловко положение пред гостите си. Ако фурната ви е от старите модели, то е ясно, че се нагрява бавно и неравномерно. Но дори...
Добавете тези две съставки към тестото и ще приготвите идеалните палачинкиДобавете тези две съставки към тестото и ще приготвите идеалните палачинки
28 Септ.
С тази комбинация ще се отделят мехурчета газ, които ще надигнат тестото, а благодарение на кафявия цвят палачинките придобият апетитния кафеникав цвят....
Колко време втасва тестото?Колко време втасва тестото?
16 Ноем.
Ако не е втасало добре, тестеното изделие няма да бъде вкусно и меко. За втасването на тестото е изключително важна подходящата температура....
Защо постим?Защо постим?
19 Март
2
Постът е нещо повече от спиране консумацията на месо и млечни продукти. Това е начин да изчистиш тялото и душата си, поне според религията. Целта на поста е да се изчистим от лошите мисли, да пречистим организма си,...
Защо побеляваме?Защо побеляваме?
28 Дек.
С напредването на възрастта нашето тяло претърпява различни промени. Те могат да бъдат различни - намаляване на плътността на костите, отслабване на силата, издръжливостта и гъвкавостта в мускулите, както и едно много забележимо...
Защо кихаме?Защо кихаме?
08 Окт.
Има един интересен феномен, забелязан при хората - броят на прозяванията и на киханията при всеки човек е равен. Бозайниците кихат по същите причини като нас, хората. За да си отговорим на многобройните въпроси около кихането...
Защо хъркаме?Защо хъркаме?
08 Окт.
На всеки е известен силният, дрезгав и доста груб звук, който някои хора издават по време на сън и всички наричаме хъркане. Причините за хъркането се коренят в някои особености на дихателната система по време на сън....
Защо сънувамеЗащо сънуваме
21 Януари
1
Спящият разум не е най-добрият инструмент за конструктивно мислене, но само на пръв поглед. На практика хората решават много свои проблеми насън. Една от целите на сънищата е помощ в решаването на трудни ситуации, които...
Защо обичамеЗащо обичаме
04 Окт.
7
Според психолозите, които изповядват йерархията на нуждите, една от най-важните ни нужди е тази от любов и принадлежност към някого. Тази нужда е над физическите нужди като безопасност, но под чувството на собственото достойнство...
Защо хълцамеЗащо хълцаме
30 Юни
2
Всеки човек знае какво е усещането от хълцането и как то ни поставя в неудобни ситуации понякога. Задавали ли сте си въпросът, защо всъщност хълцаме? Този въпрос е зададен още в древността от древногръцкият лекар Гален...