Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Какво трябва да е съотношението ориз вода при варене?Традиционното схващане е, че при варене на ориз съотношението ориз-вода трябва да е 1:3. Това означава, че на една чаша ориз се слагат три чаши вода. Но тази пропорция може да варира от 1:2.5 до 1:4....
05 Окт.
1
Най-големите грешки при готвене на оризНе вярвайте на вече остарялото схващане, че съотношението ориз и вода трябва да е 1:3....
12 Февр.
ОризЗърната му не се слепват при готвене.
Жасминов ориз – той е малко по-тънък от басмати ориза и се отглежда в Тайланд. Той е дългозърнест ориз и зърната му се слепват при готвене....
05 Март
Кулинарни тънкости при готвенето на ориз- За да е пухкав и без излишна течност, което често се получава, съотношението ориз/вода трябва да е 1:1.25. Според някои други препоръки най-подходящо е съотношението 1:2 и 1:3....
26 Окт.
13
Кулинарни хитрости при готвенето на кафяв оризНеобходимото ни количество ориз за готвене се накисва във вода и се оставя да престои най-малко 7-8 ч....
22 Ноем.
Няколко важни съвета за готвенето на оризАко ли пък бързате и не може да чакате кисненето на ориза, трябва да го измиете добре преди да пристъпите към готвенето му – докато водата не стане бистра....
20 Февр.
3
Колко вода се слага при готвенето на кафяв ориз?Кафяв ориз в уред за готвене на ориз
На 1 чаша предварително накиснат за 1 час ориз се добавят 2 и 1/2 или 3 чаши ориз, в зависимост от уреда....
03 Ноем.
Дългозърнест ОризГотвене на дългозърнест ориз
За да се ориентирате как да готвите дългозърнест ориз, трябва да знаете:
- вид на котлона;
- нивото на мощността;
- дебелината на съда, в който готвите;
- обема на продукта....
15 Май
Ориз АрбориоНай-важното за ориза е, че той е базова храна за повече от половината население на Земята. Този впечатляващ факт прави тази култура една от основните в кулинарията. Култивирането му е много ранна практика, още през 3500 година...
20 Септ.
Кръглозърнест ОризКръглозърнест ориз - какво трябва да знаем
В състава на кръглозърнестия ориз влизат малко мазнини, като той почти изцяло е съставен от белтъци....
29 Юли
1
Ориз КарнаролиС какво този сорт Карнароли си е спечелил подобна слава и за какви ястия се използва?
Карнароли е италиански сорт ориз. Произвежда се при биологично земеделие в североизточната част на областта Павия....
13 Юли
Инстантен ОризКакво представлява той, каква е ползата от него и дали не носи някакви вреди върху здравето ни?...
21 Януари
Ориз БомбаС какво този сорт се е наложил над останалите и какви други приложения има в кухнята?
Характеристика на ориз бомба
Оризът бомба е късозърнест вид ориз, култивиран предимно в източните части на Испания....
12 Дек.
Глутинов ОризБързаме да поясним – не става дума за ориз, който съдържа глутен, напротив! Наименованието на този сорт ориз идва от латинската дума glūtinōsus, което означава лепкав, слепящ се. Точно това е основната характеристика на...
14 Юни
Среднозърнест ОризКакво можем да приготвим със среднозърнест ориз?
Едни от основните ястия, при готвенето на които се използва среднозърнест ориз, са любимото на мнозина ризото и традиционната испанска паеля....
29 Май
Жасминов ОризПри готвене тази лентичка се пропуква и именно така се освобождава нежният аромат на този вид ориз....
28 Септ.
Кафяв ОризКафявият ориз, който мнозина наричат диамантът сред зърнените храни и хляб за всеки, е изключително полезен продукт, чиито хранителни и вкусови качества събират редица почитатели из целия свят. Интересен факт е, че всички...
13 Май
1
Ориз БасматиЗа да сте сигурни за времето за готвене, винаги проверявайте какво пише на опаковката....
24 Февр.
Пълнозърнест оризЕто в какво се състоят разликите и специфичните качества на пълзнорънестия ориз....
04 Май
Ориз БалдоОколо 10 минути след края на готвенето поръсете щипка сол и черен пипер, добавете 2 супени лъжици доматено пюре и продължете да готвите на среден огън. 5 минути след края на готвенето добавете останалото масло (25 г), завършете...
04 Април
Черен оризГотвене на черен ориз
Както установихме по-рано, черният ориз се употребява много често в азиатското готварство. За да се сготви добре обаче, трябва да се вземат предвид някои негови особености....
14 Март
Видове оризНуждае се от максимум 10 минути готвене и ви дава възможност да избирате между средни и дълги зърна.
След като сте вече запознати с различните видове ориз, остава да изберете какво желаете да си приготвите с ориз....
09 Януари
1
Какво знаете за басмати ориз?Басмати ориз се нарича още „Кралят на ориза”. На хинди „басмати” означава ароматен.
Ориз басмати се отглежда в полите на Хималаите. Има тънки и дълги ароматни зърна, както и специфичен, и богат вкус. Използва се за...
28 Юни
2
Какво е съотношението вода към грис при готвене?Грисът има широко приложение в кулинарията. Той се използва за приготвянето на вкусни каши с грис, сосове с грис, запеканки с грис. Грисът е в основата на много рецепти за сладкиши с грис, питки с грис и дори кремове...
12 Окт.