Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Мария Божилова»Моите форумни постове
Мария Божилова
Мария Божилова
Мастър Шеф

Моите форумни постове

Мария БожиловаКой е кулинарния съвет, който помните от вашите майки/баби?
Баба ми винаги казваше “една чаша ориз, три чаши вода”.
Мария БожиловаГафове в кухнята?
Един път направих содени пържени кюфтета, защото бяха се отлепили етикетите на двата буркана и вместо сол, сложих сода, но пък наистина бухнаха.
Мария БожиловаГотвите ли заедно две различни ястия във фурната
Готвя успешно на три нива, защото фурната е тип "домашна пещ".Не се смесват аромати, пече на 360 градуса и ястията стават много добре.
Мария БожиловаКупувате ли ягоди или зелена салата през януари?
Зелена салата купувам, защото много я обичаме.В магазина за зеленчуци в квартала продават добри зеленчуци, които са извън сезона.
Мария БожиловаТигани в миялна машина?
Тиганите не ги слагам в миялна машина, защото не могат да се измиват добре.
Мария БожиловаКои са вашите любими видове кекс?
Двуцветният кекс с какао и сода, който баба ми правеше.Бухнал и с коричка.
Мария БожиловаСладкият салам на баба???
Половината от какаото ако се замени с Инка, саламът става превъзходен.Инката придава много добър вкус, но не се намира .
Мария БожиловаПреди да изпържите дроб, в какво го накисвате?
Не го кисна в нищо, но го овалвам в брашното и го оставям малко да постои, за да не изгори веднага отвън, а вътре да е суров.Пържа на умерен огън.Като го извадя от тигана го слагам под капак, за да стане мек.
Мария БожиловаДайте идея за Панировка без глутен
Панировка с пармезан и яйце, много добре се получава.
Мария БожиловаКак да стане коричката на погачите ми мекичка
Преди печене разбивате жълтък с олио или зехтин и с тази смес намазвате обилно.Мазнината пречи на коричката да стане твърда.
Мария БожиловаПравите ли запръжки и към кои ястия?
Не правя запръжки на никое ястие, може да се замести със задушаване.Правех на боб и леща.
Мария БожиловаКак приготвяте мусака?
Омесвам каймата, картофите и лукът, задушвам ги и след това доматите, червения пипер и солта.Заливката без брашно.
Мария БожиловаНатриевият бензоат вреден ли е за здравето?
Не е полезен, не е отровен, но предизвиква алергични реакции - подуване и оток на крайници.
Мария БожиловаКак да замразим манджа
Има храни, които не стават за замразяване - картофите се разкашкват, ориза се размеква, фиде и спагети нямат същия вкус. Замразявам когато яденето е много и не е от храни, които не стават за замразяване. В микровълновата не трябва да се слагат съдове от пластмаса със замразено ядене, защото при затопляне пластмасата отделя карцерогенни вещества.
Мария БожиловаКакво точно трябва да съдържа така популярният български пататник?
Картофи, Сирене, Масло, Чубрица и Сол.
Мария БожиловаКак предпочитате да праите туршиите с вряла вода или ги стелиризирате за капачка?
Стерилизирам за капачката, не съм сигурна в издръжливостта на туршия с вряла вода.
Мария БожиловаКак приготвяте и как харесвате таратора?
Правя сух таратор/без вода/ с рязана на кубчета краставица, много копър и чесън.
Мария БожиловаМоже ли да дадете рецепта за запек!
Вечер преди лягане 3 сушени смокини, смокините изчистват и токсини, които са причина за запек.