Мария Божилова
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/p_20211113_121602_3624.webp)
Мастър Шеф
Моята стенаРецепти685Снимки2439Статии2СъветиКоментари82Форумни теми3Постове във форума37За менИзпрати съобщениеточки22918
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Баба ми винаги казваше “една чаша ориз, три чаши вода”.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Един път направих содени пържени кюфтета, защото бяха се отлепили етикетите на двата буркана и вместо сол, сложих сода, но пък наистина бухнаха.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Готвя успешно на три нива, защото фурната е тип "домашна пещ".Не се смесват аромати, пече на 360 градуса и ястията стават много добре.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Зелена салата купувам, защото много я обичаме.В магазина за зеленчуци в квартала продават добри зеленчуци, които са извън сезона.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Двуцветният кекс с какао и сода, който баба ми правеше.Бухнал и с коричка.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Половината от какаото ако се замени с Инка, саламът става превъзходен.Инката придава много добър вкус, но не се намира .
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Не го кисна в нищо, но го овалвам в брашното и го оставям малко да постои, за да не изгори веднага отвън, а вътре да е суров.Пържа на умерен огън.Като го извадя от тигана го слагам под капак, за да стане мек.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Преди печене разбивате жълтък с олио или зехтин и с тази смес намазвате обилно.Мазнината пречи на коричката да стане твърда.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Не правя запръжки на никое ястие, може да се замести със задушаване.Правех на боб и леща.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Омесвам каймата, картофите и лукът, задушвам ги и след това доматите, червения пипер и солта.Заливката без брашно.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Не е полезен, не е отровен, но предизвиква алергични реакции - подуване и оток на крайници.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Има храни, които не стават за замразяване - картофите се разкашкват, ориза се размеква, фиде и спагети нямат същия вкус. Замразявам когато яденето е много и не е от храни, които не стават за замразяване.
В микровълновата не трябва да се слагат съдове от пластмаса със замразено ядене, защото при затопляне пластмасата отделя карцерогенни вещества.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Картофи, Сирене, Масло, Чубрица и Сол.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Стерилизирам за капачката, не съм сигурна в издръжливостта на туршия с вряла вода.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Правя сух таратор/без вода/ с рязана на кубчета краставица, много копър и чесън.
![Мария Божилова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20211113_121602_3624.webp)
Вечер преди лягане 3 сушени смокини, смокините изчистват и токсини, които са причина за запек.