Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Мария Божилова»Моите форумни постове
Мария Божилова
Мария Божилова
Мастър Шеф

Моите форумни постове

Мария БожиловаКой е кулинарния съвет, който помните от вашите майки/баби?
Баба ми винаги казваше “една чаша ориз, три чаши вода”.
Мария БожиловаГафове в кухнята?
Един път направих содени пържени кюфтета, защото бяха се отлепили етикетите на двата буркана и вместо сол, сложих сода, но пък наистина бухнаха.
Мария БожиловаГотвите ли заедно две различни ястия във фурната
Готвя успешно на три нива, защото фурната е тип "домашна пещ".Не се смесват аромати, пече на 360 градуса и ястията стават много добре.
Мария БожиловаКупувате ли ягоди или зелена салата през януари?
Зелена салата купувам, защото много я обичаме.В магазина за зеленчуци в квартала продават добри зеленчуци, които са извън сезона.
Мария БожиловаТигани в миялна машина?
Тиганите не ги слагам в миялна машина, защото не могат да се измиват добре.
Мария БожиловаКои са вашите любими видове кекс?
Двуцветният кекс с какао и сода, който баба ми правеше.Бухнал и с коричка.
Мария БожиловаСладкият салам на баба???
Половината от какаото ако се замени с Инка, саламът става превъзходен.Инката придава много добър вкус, но не се намира .
Мария БожиловаПреди да изпържите дроб, в какво го накисвате?
Не го кисна в нищо, но го овалвам в брашното и го оставям малко да постои, за да не изгори веднага отвън, а вътре да е суров.Пържа на умерен огън.Като го извадя от тигана го слагам под капак, за да стане мек.
Мария БожиловаДайте идея за Панировка без глутен
Панировка с пармезан и яйце, много добре се получава.
Мария БожиловаКак да стане коричката на погачите ми мекичка
Преди печене разбивате жълтък с олио или зехтин и с тази смес намазвате обилно.Мазнината пречи на коричката да стане твърда.
Мария БожиловаПравите ли запръжки и към кои ястия?
Не правя запръжки на никое ястие, може да се замести със задушаване.Правех на боб и леща.
Мария БожиловаКак приготвяте мусака?
Омесвам каймата, картофите и лукът, задушвам ги и след това доматите, червения пипер и солта.Заливката без брашно.
Мария БожиловаНатриевият бензоат вреден ли е за здравето?
Не е полезен, не е отровен, но предизвиква алергични реакции - подуване и оток на крайници.
Мария БожиловаКак да замразим манджа
Има храни, които не стават за замразяване - картофите се разкашкват, ориза се размеква, фиде и спагети нямат същия вкус. Замразявам когато яденето е много и не е от храни, които не стават за замразяване. В микровълновата не трябва да се слагат съдове от пластмаса със замразено ядене, защото при затопляне пластмасата отделя карцерогенни вещества.
Мария БожиловаКак предпочитате да праите туршиите с вряла вода или ги стелиризирате за капачка?
Стерилизирам за капачката, не съм сигурна в издръжливостта на туршия с вряла вода.
Мария БожиловаКак приготвяте и как харесвате таратора?
Правя сух таратор/без вода/ с рязана на кубчета краставица, много копър и чесън.
Мария БожиловаМоже ли да дадете рецепта за запек!
Вечер преди лягане 3 сушени смокини, смокините изчистват и токсини, които са причина за запек.