Моите форумни теми

МаринаШоколадовата тема - включете се!
1. Кой е любимият ви шоколад (бял, черен, коя марка)? 2. Ползвате ли шоколад в кулинарията? 3. Споделете любимо ястие с шоколад и по възможност рецепта за него.
МаринаЗа или против приемането на течности по време на хранене?
Приемате ли течности по време на хранене, ако да какви. Има доста твърдения, че не трябва да се приемат течности по време на хранене, а чак един час след това. Вие спазвате ли ги?
МаринаКакви зеленчукови фрешове най-често си правите?
Всички знаем, че прясно изцедените сокове са много полезни. И за да разнообразим със стандартните фрешове от плодове, ще ви попитам от какви зеленчуци най-често си правите фреш? Аз през зимата най-често си правя витаминозна бомба от цвекло,моркови и магданоз.
МаринаСподелете рецепти подходящи за кухненски робот?
Аз най-често го ползвам робота за рязане на салати, мезета и за направа на сосове, но имам чувството, че не му използвам пълният капацитет Примерно още не съм пробвала да меся тесто с него? И най-вероятно още много други неща, които се надявам вие да споделите и да дадете идеи.
МаринаОтровна ли е комбинацията от риба и мляко?
Всички сме чували, че комбинацията от риба и мляко е отровна, но дали е така? Аз лично не смея да пробвам. Предполагам, че има и други комбинации, които сте чували, че не трябва да се консумират заедно. Кои са те?
МаринаКакво не можете да сготвите без рецепта?
Има ли неща, с които не можете да експериментирате и ви е нужна точна рецепта за тях? Аз например съм много ''боса'' при замесване на тесто и общо взето неща, които се правят с брашно и се месят. Пробвах веднъж два пъти, но нещо не се справям с пропорциите и правех пълни бъркочи . Затова вече си отварям рецептите и спазвам стриктно пропорциите на продуктите и така определено вече стават за ядене.
МаринаТърся рецепта за домашен тахан
Някой правил ли си е сполучлив домашен тахан? Искам да си направя, тъй като не консумирам млечни продукти, а таханът е богат на калций.
МаринаОт къде си пазарувате месо?
От къде си пазарувате месо? От месарски магазини, от големите хранителни вериги или от най-близкият хранителен магазин? Аз започнах да взимам само от месарски магазини, от като четох статия, че в големите вериги ''перат'' месото и нещо се отвратих...
МаринаКаква е разликата между веган и вегетарианец?
Доста хора бъркат понятията и си мислят, че е едно и също, но не е така. Веганите са доста по-строги към начина си на живот и храната, която консумират. Изключват напълно от менюто си : всякакво месо, колбаси, млечни продукти, риба, морски дарове,яйца, животинска мазнина, мед и пчелни продукти. Вегетарианците пък от своя страна си позволяват да си хапват риба, морски дарове, млечни продукти и яйца, но също като веганите не консумират месни продукти. Твърди се, че веганите и вегетарианците не ядат месо, тъй като изпитват съжаление към убитите животни. Също така не носят дрехи от животинска кожа. Споделете и своя опит
МаринаКой е любимият ви дресинг за салата?
Прибавяте ли дресинг към салатите? Споделете вашите любими предложения.
МаринаКой е най-подходящият начин за приготвянето на различни видове риба?
По какъв начин приготвяте различните видове риба? Например не всички риби стават за скара и затова трябва да се мисли друг вариант за приготвянето им. Аз лично скумрията я предпочитам на скара, пъстървата я пека в пликове за готвене, а хек пържа. Споделяйте мнения за различни риби, за да си бъдем полезни. Наскоро ми докараха скобар и се чудех кой ще е най-подходящия начин за приготвяне и накрая я панирах и изпържих и стана добре, но може и да има и по-сполучлив вариант от този.
МаринаСполучливи глазури и заливки за торти и сладкиши.
Нека тук да споделим сполучливи глазури, за торти и сладкиши, които сме правили.
МаринаРецепта за сладки петифури ?
Здравейте, някой правил ли е такива сладки вкъщи? Ако да, моля за рецепта, която да се доближава до вкуса на купешките. Много са ми сладки, но мисля, че тайната е във вредният маргарин, който слагат в тях. За съжаление харесвам вкуса му, но не го купувам и гледам да не го консумирам, затова търся начин да направя тези сладки вкъщи.
МаринаКрасиви, но странни комбинации при ордьоври и плата.
Предполагам, че на всеки от вас му се е случвало да му поднесат някъде нещо изчанчено. Споделете кои са комбинациите, които са ви изумили или направили впечатление. Едно от нещата, за които се сещам аз беше плато от шишчета с ягоди и синьо сирене. Беше много красиво да го гледам, но така и не го опитах.
МаринаЛюбима комбинация за плодова салата?
Коя е любимата ви комбинация от плодове? Моята е от ананас, нектарини и пъпеш. Става невероятно ароматна плодова салата
МаринаИмате ли алергии към определени храни?
Получавате ли алергии към определени храни и как се борите с тях? Аз например имам от мъхести плодове - ягоди, праскови... ягодите се въздържам да ги ям, но прасковите ги беля.
МаринаНай-често използваните подправки в китайската кухня
Ако обичате да похапвате китайско или се опитвате да направите такова в домашни условия, но все ви се струва, че нещо не е както от ресторанта, тогава изпробвайте някоя от следните подправки, за да се доближите до очакваният вкус. кимион сусам анасон карамфил индийско орехче канела куркума кориандър захар
МаринаЯстия за пържене без пържене
Случвало ли ви се е да ви се яде нещо, което е пържено, но да не ви се занимава да пържите, а пък в същото време искате да постигнете същият вкус? Аз лично съм така с пържените картофки. Напоследък им намерих цаката как във фурна да имат същият вкус като пържените. След като ги нарежа, ги накисвам хубаво, за да им падне нишестето и след това ги нареждам в тава върху хартия за печене. Слагам им сол и повечко олио и ги пускам на вентилатор. Когато са готови от едната страна, ги обръщам с помощта на хартията и вкусът им след това е като на пържените. Ако и вие имате сполучливи опити с други храни, моля споделете ги. Искам да подчертая, че темата не е за готвене без или с по-малко мазнина, а идеята ми е просто да се избегне досадното пържене и постоянното висене над котлона