Марина
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/p_20170521_024650_91565.webp)
Помощник Готвач
Моята стенаРецепти93Статии56Съвети1Коментари104Форумни теми38Постове във форума340За менИзпрати съобщениеточки3245
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
1. Кой е любимият ви шоколад (бял, черен, коя марка)?
2. Ползвате ли шоколад в кулинарията?
3. Споделете любимо ястие с шоколад и по възможност рецепта за него.
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
Има ли неща, с които не можете да експериментирате и ви е нужна точна рецепта за тях? Аз например съм много ''боса''
при замесване на тесто и общо взето неща, които се правят с брашно и се месят. Пробвах веднъж два пъти, но нещо не се справям с пропорциите и правех пълни бъркочи
. Затова вече си отварям рецептите и спазвам стриктно пропорциите на продуктите и така определено вече стават за ядене.
![](/files/icons/smilies/3.png)
![](/files/icons/smilies/3.png)
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
Някой правил ли си е сполучлив домашен тахан? Искам да си направя, тъй като не консумирам млечни продукти, а таханът е богат на калций.
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
Доста хора бъркат понятията и си мислят, че е едно и също, но не е така. Веганите са доста по-строги към начина си на живот и храната, която консумират. Изключват напълно от менюто си : всякакво месо, колбаси, млечни продукти, риба, морски дарове,яйца, животинска мазнина, мед и пчелни продукти.
Вегетарианците пък от своя страна си позволяват да си хапват риба, морски дарове, млечни продукти и яйца, но също като веганите не консумират месни продукти. Твърди се, че веганите и вегетарианците не ядат месо, тъй като изпитват съжаление към убитите животни. Също така не носят дрехи от животинска кожа.
Споделете и своя опит ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
По какъв начин приготвяте различните видове риба? Например не всички риби стават за скара и затова трябва да се мисли друг вариант за приготвянето им. Аз лично скумрията я предпочитам на скара, пъстървата я пека в пликове за готвене, а хек пържа.
Споделяйте мнения за различни риби, за да си бъдем полезни. Наскоро ми докараха скобар и се чудех кой ще е най-подходящия начин за приготвяне и накрая я панирах и изпържих и стана добре, но може и да има и по-сполучлив вариант от този.
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
Здравейте, някой правил ли е такива сладки вкъщи? Ако да, моля за рецепта, която да се доближава до вкуса на купешките. Много са ми сладки, но мисля, че тайната е във вредният маргарин, който слагат в тях. За съжаление харесвам вкуса му, но не го купувам и гледам да не го консумирам, затова търся начин да направя тези сладки вкъщи.
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
Предполагам, че на всеки от вас му се е случвало да му поднесат някъде нещо изчанчено. Споделете кои са комбинациите, които са ви изумили или направили впечатление. Едно от нещата, за които се сещам аз беше плато от шишчета с ягоди и синьо сирене. Беше много красиво да го гледам, но така и не го опитах.
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
Коя е любимата ви комбинация от плодове? Моята е от ананас, нектарини и пъпеш. Става невероятно ароматна плодова салата ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
Ако обичате да похапвате китайско или се опитвате да направите такова в домашни условия, но все ви се струва, че нещо не е както от ресторанта, тогава изпробвайте някоя от следните подправки, за да се доближите до очакваният вкус.
кимион
сусам
анасон
карамфил
индийско орехче
канела
куркума
кориандър
захар
![Марина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20170521_024650_91565.webp)
Случвало ли ви се е да ви се яде нещо, което е пържено, но да не ви се занимава да пържите, а пък в същото време искате да постигнете същият вкус? Аз лично съм така с пържените картофки. Напоследък им намерих цаката как във фурна да имат същият вкус като пържените.
След като ги нарежа, ги накисвам хубаво, за да им падне нишестето и след това ги нареждам в тава върху хартия за печене. Слагам им сол и повечко олио и ги пускам на вентилатор. Когато са готови от едната страна, ги обръщам с помощта на хартията и вкусът им след това е като на пържените.
Ако и вие имате сполучливи опити с други храни, моля споделете ги. Искам да подчертая, че темата не е за готвене без или с по-малко мазнина, а идеята ми е просто да се избегне досадното пържене и постоянното висене над котлона ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)