Gotvach.bg»Съвети»Защо се пука кексът при печене?

Защо се пука кексът при печене?

Защо се пука кексът при печене?

Да направиш перфектния кекс, си е цяла наука. Всяка домакиня се е сблъсквала с провален кекс, който е изхвърлила в кофата. Тук ще ви разкажем как да направите перфектния кекс и кои са най-честите причини за провал.

Може в бързината да сте забравили да добавите някоя съставка или пък може да сте използвали по-голяма форма или тава за кекс, а сместа ви да е повече. По тази причина кексът става сплескан и не бухва, защото няма пространство, в което да се надуе.

Съвети за перфектен кекс

Първо е важно да знаете, че пукналият се кекс е добре изпечен кекс. Това е едно от най-важните условия за изпичането на сладкиша, макар че невинаги е задължително да се пукне - това зависи от продуктите в рецептата. Още от бабините рецепти знаем, че ако кексът се пукне при печене, значи е хубав. Пукването позволява на вътрешната част на тестото да излезе на повърхността и да се изпече равномерно цялата смес.

1. Първата причина кексът да не ви се получи, е в разбиването на яйцата със захарта. Трябва много добре да се разбият, докато захарта се разтвори напълно. Това ще предотврати неговото напукване по време на печене;

2. Не използвайте рецепти, в които няма точни количества или всичко е написано на "око". За да се получи кексът перфектен, трябва да се спазват точни и изпитани рецепти;

3. Ако добавите много масло или олио в сместа за кекс, трябва да бъркате, докато не останат никакви бучки;

4. Никога не затопляйте сместа за кекс, преди да го сложите да се пече, защото по този начин кексът няма да се надуе;

5. Когато бъркате с шпатула или дървена лъжица, това трябва да става в една посока;

6. Когато печете кекс, първите 20 минути са много важни, не отваряйте фурната първите 20 минути по време на печене, защото така кексът ще спадне;

7. За да не залепне кексът за формата или тавата, е добре да я намажете с масло или олио и да сложите малко брашно вътре;

8. Печете кекса на не много високи градуси дълго време, за да може да се изпече равномерно отвътре и отвън;

9. Не добавяйте повече брашно, отколкото е описано в рецептата, която ползвате, защото така кексът може да остане сух;

10. Освен че кексът няма да се надуе, ако отворите фурната първите 20 минути по време на печене, но и ще "хлътне" по средата;

11. Не бъркайте сместа за кекс прекалено дълго, защото няма да стане пухкав;

12. Спазвайте правилните количества и грамажи на продуктите и слагайте достатъчно яйца. Ако не спазвате грамажите и не сложите колкото яйца трябва, кексът ще се рони.

13. Ако посредата кексът ви е влажен, това значи, че не сте го пекли достатъчно дълго време или сте сбъркали пропорциите в сместа. Сложили сте повече олио или масло, повече яйца, но сте добавили малко брашно.

Вижте вкусните ни предложения за:

- Мраморен кекс;

- Какаов кекс;

- Кекс за кафе;

- Постен кекс;

- Кекс без мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати