За да направим квас за хляб от лимец, са ни необходими 35 г пълнозърнесто брашно от лимец - смляно, и 50 мл изворна вода. Тези две съставки смесваме в стъклен съд, разбъркваме с дървена лъжица и оставяме сместа на стайна температура за 1 ден.
На вид сместа трябва да прилича на боза. На следващия ден ден трябва да добавим още 35 г брашно и 50 мл вода и отново да разбъркаме добре.
През третия ден трябва да изхвърлим половината от сместа и да добавим нови 35 г брашно и 50 мл вода. През ден четири проверявам дали квасът е готов и ако не е, отново трябва да изхвърлим половината от сместа и да добавим нови 35 г брашно и 50 мл. вода.
Тази стъпка повтаряме, докато получим готов квас за хляб.
Дали се е получил, може да познаем по образувалите се шупли и балончета, както и по мириса на кисела боза.
Това може да отнеме шест, седем дни, а ако е много топло, квасът може да стане и за 2 дни.
Важно е, да не разбъркваме сместа, докато стои между различните дни.
С така приготвените квас може да си замесим вкусен лимецов хляб и различни видове здравословен хляб.
Коментари