Gotvach.bg»Съвети»Как се прави квас за хляб от лимец?

Как се прави квас за хляб от лимец?

ИскраИскра
Помощник Готвач
10523
Как се прави квас за хляб от лимец?
Снимка: Yordanka Kovacheva

За да направим квас за хляб от лимец, са ни необходими 35 г пълнозърнесто брашно от лимец - смляно, и 50 мл изворна вода. Тези две съставки смесваме в стъклен съд, разбъркваме с дървена лъжица и оставяме сместа на стайна температура за 1 ден.

На вид сместа трябва да прилича на боза. На следващия ден ден трябва да добавим още 35 г брашно и 50 мл вода и отново да разбъркаме добре.

През третия ден трябва да изхвърлим половината от сместа и да добавим нови 35 г брашно и 50 мл вода. През ден четири проверявам дали квасът е готов и ако не е, отново трябва да изхвърлим половината от сместа и да добавим нови 35 г брашно и 50 мл. вода.

Тази стъпка повтаряме, докато получим готов квас за хляб.

Дали се е получил, може да познаем по образувалите се шупли и балончета, както и по мириса на кисела боза.

Това може да отнеме шест, седем дни, а ако е много топло, квасът може да стане и за 2 дни.

Важно е, да не разбъркваме сместа, докато стои между различните дни.

С така приготвените квас може да си замесим вкусен лимецов хляб и различни видове здравословен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати