Свинските уши са доста полезни, понеже се състоят от хрущялна тъкан, която има положителен ефект върху състоянието на косата, ноктите, кожата и ставите. Ушите не се готвят трудно, но се изисква по-продължително време за приготвянето им. Има няколко важни неща, които трябва да се знаят, за да станат меки, вкусни и без неприятна миризма ушите.
Обработката на карантиите е най-важният и труден етап в подготовката на всяко ястие с тях. Когато купуваме непреработени свински уши, трябва първо да ги почистим. Ушите трябва да бъдат добре измити, четината да бъде обръсната и опърлена.
Ако това ви се струва труден процес, можете да закупите вече почистени свински уши. Те трябва само да бъдат измити, изстъргани с нож, до розово, поставени в кипяща вода за 5 минути и след това изплакнати със студена вода.
След като вече сме почистили ушите, те трябва да се накиснат в хладка вода. Времето за накисване трябва да бъде минимум 2 часа, но не повече от 12 часа.
След накисването, свинските уши се измиват отново, слагат се в тенджера и се варят дълго време.
Времето за готвене на свинските уши е около 3-4 часа. То зависи от размера на ушите и от това, какво ще правим с тах след това. Ако ще продължим готвенето им по друг начин - запържване, варене или печене, може да ограничим варенето до три часа.
Когато водата заври, пяната, която започва да се образува, трябва да се отстрани с лъжица.
За да станат ушите по-вкусни и ароматни, могат да се добавят зеленчуци и подправки към тях половин час преди да са готови. Също така могат да се добавят ябълки към бульона за по-приятен вкус и аромат, а също ще направят ушите по-меки. Прибавянето на соев сос пък придава апетитен цвят.
Малко преди да са готови, ушите се посоляват. Това се прави чак към края, понеже ако се добави сол в началото ушите ще я абсорбират и ще бъдат много солени.
Ако пък искате конкретни рецепти, може да погледнете тези: Свински уши на скара, Чорба от свински уши и Страхотно мезе от свински уши.
Коментари